Sjednica Predsjedništva SDA

Bakir pozvao PIC: Zaustavite aktivnosti Srbije i RS kojima se podrivaju Daytonu i miru u BiH

Ovoje jedan od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA koja je održana danas u Sarajevu, a koji je novinarima priopćio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2024. u 16:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije poziva Vijeće za implementaciju mira i države svjedoke Daytonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave aktivnosti Republike Srbije i entiteta RS kojima se podrivaju Daytonski mirovni sporazum i mir na Balkanu i u BiH.

Ovoje jedan od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA koja je održana danas u Sarajevu, a koji je novinarima priopćio predsjednik stranke Bakir Izetbegović. 

Video: 

Naveo je da je glavna tema bio svesrpski sabor održan u Beogradu 8. lipnja, deklaracija s toga sabora, a zatim aktivnosti u Bosni i Hercegovini na bazi zaključaka tog sabora.

Najteži i najkonkretniji napad

Po njegovim riječima, to je najteži i najkonkretniji napad na suverenitet Bosne i Hercegovine i uvod u napad na teritorijalni integritet BiH od 1992. godine.

''Radi se o nastavku velikosrpske politike, kojoj je cilj destabilizacija države Bosne i Hercegovine i postupno stvaranje uvjeta za pripajanje dijela njene teritorije Srbiji. Radi se o realizaciji planova koji su ranije sadržani u memorandumima SANU 1 i 2, u rezoluciji SNSD-a iz 2015. godine, kojima se zagovara srbijanska i srpska hegemonija i dominacija nad građanima BiH, aparthejd nad nesrbima u RS-u i stvaraju preduvjeta za odvajanje RS-a od Bosne i Hercegovine'', kazao je predsjednik SDA.

Istaknuo je da su preambula i zaključci sabora bazirani na neistinama, na iskrivljenim, pogrešnim i zlonamjernim tumačenjima povijesnih događaja i bazičnih dokumenata koji su bitni za odnose BiH i Srbije.

''Dakle, na pogrešnom tumačenju Dayjtonskog mirovnog sporazuma. Naprosto se neistinito prezentira sadržaj Daytonskog mirovnog sporazuma'', kazao je Izetbegović.

Naveo je da zaključci sabora zagovaraju "uspostavljanje retrogradnih, kleronacionalističkih, državnih i paradržavnih sustava u Srbiji i u entitetu RS".

''Deklaracijom sabora se pokušava Republici Srbiji dati prava koja ona nikako nema po Daytonskom mirovnom sporazumu u odnosu na BiH. Srbija ima izričitu obvezu poštivanja države BiH po Daytonskom sporazumu i ima obvezu da se nikada ponovno ne upusti u stvari i u ponavljanje povijesnih grešaka koje su dovele do patnje i razaranja na Balkanu i u BiH. Deklaracija i zaključci polaze od postavke da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska entitet samo srpskog naroda'', ističe Izetbegović.

Kaže kako svjedočimo ponovnom pokušaju nametanja srpskih simbola, himne, praznika svim građanima RS-a, kao da drugih osim Srba u entitetu RS i nema.

''Dakle, simbola i himne koji su već ukinuti od strane Ustavnog sudu. Deklaracijom i zaključcima Republika Srbija se agresivno umiješala direktno u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, grubo podrivajući Daytonski sporazum. Zauzimaju se stavovi o tome kako trebaju funkcionirati institucije BiH, na primjer Predsjedništvo, Parlamentarna skupština BiH, uči nas to Srbija što treba raditi. Zauzimaju se stavovi oko entitetskih praznika, obrazovanja i ujedinjenog djelovanja na ekonomskom planu, kao da ne postoje drugi narodi i građani u entitetu RS i kao da nemaju jednaka prava kao i srpski narod. Najavljuje se nastavak započetih i planiraju se novi ekonomski projekti na imovini Bosne i Hercegovine, bez da se pita država BiH o tome, bez suglasnosti institucija BiH'', naveo je Izetbegović.

Sankcija za dužnosnike Republike Srbije

Predsjedništvo SDA je, na bazi iznesenih stavova i analize, usvojilo nekoliko zaključaka.

Pozivaju Vijeće za implementaciju mira i države svjedoke Daytonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave aktivnosti Republike Srbije i entiteta RS kojima se podriva Daytonski mirovni sporazum i kojim se podriva mir na Balkanu i u BiH.

''Tražimo od država svjedoka i Vijeća za implementaciju mira uvođenje sankcija dužnosnicima Republike Srbije koji provode i iniciraju takve politike. Nazire se blokada institucija, prije svega Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim i Vijeća ministara, pa smo zatražili od OHR-a da pripremi set odluka kojima će spriječiti blokade koje očigledno slijede. Također, tražimo od OHR-a da spriječi najavljene izmjene imena grada Srebrenica i nazva ulica do strane lokalnih vlasti'', kazao je lider SDA.

Istaknuo je da su institucije BiH dužne da o ovim antidaytonskim aktivnostima obavijeste sve relevantne međunarodne faktore i da se svim legalnim sredstvima suprotstave nakanama organizatora i sudionike svesrpskog sabora.

''Tražimo od Tužiteljstva BiH da prestane ignorirati udare na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine koji godinama već traju, vrlo konkretni. Posebno upozoravamo na materijal koji se zove 'razdruživanje entiteta RS i Federacije BiH'. Pozivamo na okupljanje sve bosanskohercegovačke političke stranke i važne društvene subjekte radi otpora političko-diplomatskom napadu i udaru na Bosnu i Hercegovinu. Ovlašteni predstavnici SDA će koristi sve pravne mehanizme - apelacije, krivične prijave itd. gdje god se procijeni da postoji osnova za to'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close