Traži odgovore

Bećirović o vojsci Srbije u BiH: Najava realizacije Vučićeve velikosrpske deklaracije

Bećirović je za ponedjeljak zakazao sastanak s visokim predsjednikom Christianom Schmidtom.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2024. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

"Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Također, u okviru plana bilateralne suradnje između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana", stoji u priopćenju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Utvrđivanje okolnosti

Kako navode, nadležne državne institucije, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo obrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s ovim događajem.

"Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrbi označavani bijelim trakama prije nego što su odvedeni u koncentracijske logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidaytonske deklaracije, usvojene 8. lipnja u Beogradu", istaknuto je u priopćenju te dodano:

"Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Također, ona predstavlja potkopavanje temeljnih načela na kojima počiva Europska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih naroda".

Sastanak sa Schmidtom 

Bećirović je iz tog razloga za ponedjeljak zakazao sastanak s visokim predsjednikom Christianom Schmidtom.

"OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma trebaju ozbiljno i cjelovito sagledati državnu politiku Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini jer je riječ o jedinoj državi na svijetu koja je prekršila UN Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", navodi se u priopćenju te dodaje:

"Pravomoćnom presudom Međunarodnog suda pravde, najvišeg pravnog organa Ujedinjenih naroda utvrđeno je da je Srbija mogla spriječiti genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, a da to nije učinila. Zbog ove i drugih presuda sudova UN-a, kao i niza drugih ozbiljnih razloga, Vojska Srbije nema nikakvo pravo da boravi na državnom teritoriju Bosne i Hercegovine". 

Podsjetimo, Veleposlanstvo Srbije u BiH notom je najavilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su sudjelovali u obilježavanju 82. godine od Bitke na Kozari.

Vojnici Vojske Srbije defilirali su u subotu kroz Prijedor te Bratunac.

"Ministarstvo obrane BiH nije dalo odobrenje za ulazak pripadnika Vojske Srbije na područje BiH", kazao je za Avaz ministar obrane BiH Zukan Helez.

Dodao je kako je zatražio interne provjere unutar Ministarstva obrane da "netko nije nešto uradio na svoju ruku", a ako se to pokaže točnim, po riječima Heleza, slijede drastične kazne.

Prema ranijim informacijama "Avaza", o dolasku pripadnika Vojske Srbije bila je upoznata Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH te Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP).

Kopirati
Drag cursor here to close