Pomen

Dodik u Bratuncu: Bošnjaci genetski mrze Srbe

Dodik je dodatno ponovo nijekao zločin genocida u tek nekoliko kilometara udaljenoj Srebrenici ustvrdivši kako je sve to tek golema laž.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2024. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se obilježavanjem 32 godine od stradanja skoro 3.500 Srba u srednjem Podrinju i Birču ne dozvoljava da se žrtve zaborave, jer drugi žele da nestane sjećanje na njih. Između ostalog, rekao je da Bošnjaci genetski mrze Srbe.

"Za više od 3.000 stradalih Srba na ovom području još se čekaju pravda i priznanje da su stradali. Nažalost, oni to nisu dočekali. I malo je kuća u Podrinju koje muslimanske snage u tadašnjem ratu nisu zavile u crno. Ubijali su, palili i uništavali porodice i ljude po selima, sve što su zatekli. Tu su bile mobilizirane muslimanske komšije koje su to radile, u skladu sa mržnjom utisnutom u njihov genetski kod, a sve da se Srbi istrijebe", rekao je Dodik.

Kako je prenijela Srna, Dodik je naveo da ih sve veže masovno stradanje Srba koja su se dešavala u različitim vremenima, ali zločinci su bili isti.

Zločini na praznike

Dodik je ukazao da su ''zločini vršeni na najveće pravoslavne praznike, kada su se Srbi molili i za sebe i za one koji će počiniti zločine nad njima, ali i za mir, a drugi su uvijek u Srbima vidjeli krivce''.

Naveo je kako rane ne zacjeljuju zbog činjenice da nema pravde za srpske žrtve.

Slične tvrdnje iznio je i srbijanski premijer Miloš Vučević koji je kazao kako su zločini nad Srbima u istočnoj Bosni nastavak genocidne politike usmjerene protiv Srba.

'Željeli su nas kazniti zato što smo se naselili na obje obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom, i u posljednjem ratu', kazao je Vučević u zapaljivom govoru.

Dodik je dodatno ponovo nijekao zločin genocida u tek nekoliko kilometara udaljenoj Srebrenici ustvrdivši kako je sve to tek golema laž.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da su nevino postradali Srbi iz srednjem Podrinja i Birča istinski mučenici koji su stradali od ruku zločinaca zato što su pravoslavni Srbi.

Patrijarh srpski je poručio da za bol i suze majki Bratunca i okolnih mjesta u srednjem Podrinju i Birču ne treba pisana potvrda.

Video: Dodik: Za Srbe mir jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti

"Suze neprestano teku i peku i bez kamera i medijskih mašinerija koje konstruiraju stvarnost onako kako odgovora interesima onih koji su im zadali zadatak. Suze su više nego stvarne i moćnije od svake laži i za to nam nisu potrebna nikakva glasanja i potvrde", poručio je patrijarh Porfirije.

Pravo na bol

Naveo je kako nitko nema ekskluzivno pravo na bol i da bol ne boli više ili manje ovisno o tome kako se netko zove.

Patrijarh je ukazao da je svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna golgota.

Naveo je kako su Srbi iz srednjeg Podrinja i Bratunca stradali ''za krst časni i slobodu zlatnu i da njihova nevina žrtva nikada neće biti prepuštana zaboravu''.

Patrijarh je prethodno kod Spomen-krsa na bratunačkom groblju služio pomen za 3.267 srpskih žrtava iz srednjeg Podrinjai Birča.

Video: Patrijarh Porfirije: Za bol srpskih majki nisu potrebne potvrde niti glasanja

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih nitko nije preživio, a desetoro se još vode kao nestali.

Izaslanstva Srbije, Rusije…

Naziv ovogodišnjeg programa obilježavanja sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je "32 godine - zločin bez kazne", navodi Srna.

Dužnosnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz Obrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Vijenca je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpske članice Predsjedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Na Spomen-krstu vijence su položili i delegacija Srbije koju je predvodio premijer Miloš Vučević, te veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

 

Kopirati
Drag cursor here to close