Lajčak

BiH nije uzor funkcionalnosti države

''Danas tražimo rešenja koja će ubrzati europski put ove regije", kazao je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije
Vijesti / Politika | 15. 03. 2023. u 10:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH nije uzor funkcionalnosti države'', rekao je posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak te dodao kako treba tražiti rješenja kao bi se ubrzao europski put regije.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska bila je odlučena u Daytonu, gdje je glavni cilj bio zaustaviti rat i to treba poštovati.

"Uspjelo se u tome, ali mi danas nismo u ratu. Ne trebamo tražiti ratna rešenja, nego funkcionalna rešenja. BiH nije uzor funkcionalnosti države. Danas tražimo rešenja koja će ubrzati europski put ove regije", kazao je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije te dodao kako je to glavna razlika pa ne treba tražiti inspiraciju od ratnih modela.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji istaknuo je kako je ponosan jer je BiH za vrijeme njegovog mandata potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te dodao kako u BiH traje neprestana diskusija oko nadležnosti.

Video: Oko: Miroslav Lajčak - Brisel, Kosovo, Republika Srpska

Lajčak je u utorak završio dvodnevni posjet Beogradu gdje je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima oporbenih stranka u toj zemlji te istodobno završio pripreme za trilateralni sastanak u Ohridu koji će se održati 18. ožujka.

Lajčak je na svom Twitter nalogu napisao da je od Vučića želio čuti komentare o provedbenom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i daljim koracima koji vode ka postizanju dogovora.

Kopirati
Drag cursor here to close