Tko je kriv?

Borenović o Vijeću ministara - Čista jedinica ili nula

Branislav Borenović je govorio o propalom Planu reformi, nedavno usvojenom državnom proračunu, (ne) radu ministara i parlamentaraca, te brojnim drugim temama.
Vijesti / Politika | 30. 07. 2024. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladajuća koalicija Bosne i Hercegovine misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokraciju – poručio je nedavno predsjednik PDP-a i zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu PSBiH Branislav Borenović, nakon što je BiH ostala bez prve tranše iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

O propalom Planu reformi, o nedavno usvojenom državnom proračunu, (ne) radu ministara i parlamentaraca, te brojnim drugim temama, Borenović je govorio u emisiji Dan uživo na N1.

Tko je kriv?

Krivica za propast Programa rasta pala je na teret SDA. No, predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra kako je tome doprinijela i vladajuća koalicija BiH koja ima mehanizme i punu odgovornost za stanje u ovoj zemlji.

''Oni su trebali osigurati da se usuglase svi ti sporazumi koji su neophodni da bi se mogao implementirati taj dio novaca iz Plana rasta, taj program reformi koji je neophodan da bi se povukao bar taj prvi dio od 70 milijuna eura. I sada smo mi u toj nekoj matrici nekih raznih izgovora 'tko je kriv, tko nije kriv', ali je u suštini potpuno jasno da je BiH u začelju zemalja Zapadnog Balkana, da smo najgori u tom procesu europskih integracija i da, za sada, nema nikakvih naznaka da će biti riješeno pitanje dobijanja tog prvog dijela iz Plana rasta. Ja sam jasno rekao – vi se možete zavaravati i poigravati ovdje unutar BiH, ali pravila u Bruxellseu su stroga, jasna, precizna i toga se treba pridržavati. Mislim da više neće biti tako lako dobijati to zeleno svjetlo, uslovno ili neuslovno, od strane EU – nego da moraju u ovoj zemlji vlasti početi konkretno raditi, reformirati ovo društvo na svim razinama'', kaže Borenović.

''Parlamentarna skupština BiH mora biti mnogo aktivnija''

Prije preuzimanja mandata, stranke u vlasti dale su 254 obećanja. Za godinu i pol ispunjeno je samo 1,6% najavljenog, pokazao je monitoring Istinomjera. Borenović je mišljenja da je situacija u BiH trenutno lošija nego što je bila prethodnih godina.

''Zastupnički dom je pokušao nešto konkretno da uradi. Vi znate da smo mi uspijevali da držimo živim Parlament, da predlažemo određene inicijative. I u prošlom i u ovom mandatu smo uspjeli da izglasamo neke važne stvari koje su bile zaustavljene u Domu naroda PSBiH. Sjećate se da smo nekoliko puta izglasavali ukidanje akciza na pola godine kako su to radile u okruženju. Znate da smo izglasali u Zastupničkom domu da se smanji stopa PDV-a sa 17 na pet posto. Međutim, sve je to bilo zaustavljeno u Domu naroda zato što je tamo postojao taj famozni četvrti izaslanik u rukama SNSD-a koji nije htio da pusti nijednu konkretnu dobru stvar koju smo mi u Zastupničkom domu uradili. Moram da kažem da smo konačno u ovom mandatu uspjeli da formiramo Povjerenstvo za borbu protiv korupcije. Imali smo u ovoj godini nekih desetak sjednica, dva javna saslušan ja kao jedan od važnih parlamentarnih alata – mehanizama koji se nisu koristili u prethodnom razdoblju – a znate da smo saslušali rukovodstvo Instituta za mjeriteljstvo, pa ministra i njegove saradnike iz Ministarstva komunikacija BiH. Otvorili smo brojne afere, ali u svakom slučaju to nije dovoljno. Mislim da Parlament BiH mora biti mnogo aktivniji. Ono što je evidnetno je da nedostaju inicijative, nedostaju zakoni, nedostaju prijedlozi koji treba da dođu od izvršne vlasti'', ističe.

''Vijeće ministara BiH je u ovom mandatu bilo nevidljivo''

Demantirao je izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da je Vijeće ministara BiH itekako radilo i isporučivalo brojne zakone koje tek treba pobrajati da bi se utvrdilo da je to mnogo više posla urađeno nego u prethodnom mandatu.

''Ja ne znam u kojem svijetu žive ti ministri. Vi ste svjedočili da Vijeće ministara BiH skoro da ne postoji u PSBiH. To je bilo nekoliko zakona koji se na prste jedne ruke mogu navesti. Jedan dio njih je bio isključivo po pitanju europskog puta BiH sa samo nazivima koji su europski po sadržaju, koji su sve samo nisu europski standardi. Pa čak smo imali Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u u kojem je jasno navedeno da će se taj isti Zakon usvojiti, ne znam, za godinu dana i koji će biti usklađen s europskim standardima. Tako da je to bilo dosta licimjerno, dosta neke vrste fikcije, pokušaja stvaranja privida da se nešto radi, ali u suštini Vijeće ministara je zaista bilo nevidljivo. Ja znam da je bilo sjednica, a da nismo imali niti jedan konkretan prijedlog koji dolazi od Vijeća ministara. Sve to što ministar navodi, može se navesti na prste jedne ruke. To je sve zaista nedovoljno, zaista… Teško je rad Vijeća ministara i ocijeniti – da li mu dati jedinicu ili čistu nulu'', prokomentirao je Borenović.

''Slabašan demant''

U međuvremenu, usvojen je državni proračun za godinu u čijoj smo drugoj polovini. Borenović tvrdi da će se u njemu naći sredstva koja nedostaju da se za 100 milijuna KM kupi zgrada za Upravu za neizravno oporezivanje u Banjoj Luci, no ministar Konaković tu tvrdnju demantira. Na njegov demant, Borenović odgovara:

''Malo mi je taj demant bio poslabašan. Ja sam slušao tih nekoliko rečenica i nisam ja čuo da je to demant da neće biti kupljena zgrada, nego je više bila priča da li nam treba grunt BiH u Banjoj Luci, neke političke floskule, ali je evidentno da je usvojen rekordan proračun u BiH – milijardu i 350 milijuna – da je predviđeno za potrebe UNO dodatnih skoro 40 milijuna maraka. Znamo da od prošle godine nedostaje 37 milijuna, da je prošle godine porastao taj iznos za UNO i da je to od onih prvobitnih novaca koji su iznosili nekih 37-38 milijuna prije dvije godine, što su stajale i na računu UNO skoro desetak godina, da je za dvije godine ovo Vijeće ministara uspjelo da nadomjesti i još skoro 60 milijuna KM da namiri tih nevjerojatnih famoznih, skanadaloznih, sramotnih 100 milijuna maraka za zgradu Dodikovog kuma i da UNO kupi zgradu od kuma Milorada Dodika, prvog čovjeka BiH za nevjerovatnih 100 milijuna KM. I sad oni to mogu da pravdaju na razne načine, ali je zaista to jedna skandalozna i nevjerojatna priča. Na kraju krajeva, vrijeme će pokazati… U sljedećih nekoliko mjeseci će pokazati tko je bio u pravu, tko nije, ali je evidentno da u proračunu postoji ta stavka koja je usmjerena isključivo za te investicijske potrebe UNO kako bi se na kraju riješio taj dogovor mkoji je očigledno bio uvertira u usvajanje proračuna''.

Iako kritizira vladajuću koaliciju i Vijeće ministara BiH, Borenović je nepodizanjem ruke, spasio Nenada Nešića smjene sa pozicije ministra sigurnosti u VM BiH.

''Ne pada mi na pamet da smjenjujem ikoga zbog njegovog sudjelovanja u TV emisiji i političkog stava'', obrazložio je, aludirajući na gostovanje Nešića u emisiji na jednoj srbijanskoj televiziji gdje je ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close