Izborni zakon

Čekanje proljeća - Dodik najavio opstrukciju izbora?

Milorad Dodik najavio je mogućnost da se opstruiraju lokalni izbori zbog nametnutog zakona i dodao kako su za dvije godine i Opći izbori u BiH, koje će RS ''provesti po svom zakonu''.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2024. u 10:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da zbog procedura Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u sljedećih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

"Nismo uspjeli u rokovima, morat ćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerojatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju važiti prava da Središnje izborno povjerenstvo BiH u Republici Srpskoj provodi izbore", rekao je Dodik za beogradsku Politiku.

Ne bi bilo prvi put

Naveo je kako su za dvije godine i Opći izbori u BiH, koje će RS ''provesti po svom zakonu''.

"Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode", rekao je Dodik za Politiku.

Dodik, kojem se sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u bih Christiana Schmidta, na pitanje zna li kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se ''samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na razini karikature''.

"To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i financije moje obitelji provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Schmidta", rekao je Dodik.

Čekanje zakona

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 6. listopada, odlučili su ovog tjedna članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sukladno zakonu koji propisuje da se to mora učiniti najmanje 150 dana prije provedbe izbora.

Izbori će biti provedeni na temelju važećeg Izbornog zakona i njegovih tehničkih izmjena što ih je potkraj ožujka nametnuo visoki predstavnik.

Republika Srpska pokušava osporiti ovlasti SIP-a te planira samostalno provesti izbore, zbog čega su 19. travnja donijeli i posebni izborni zakon iako time krše i ustav BiH kao i izborni zakon na razini države.

Narodna skupština RS to je učinila na poticaj Dodika, nezadovoljnog nametanjima izmjena izbornog zakona BiH za kojima je posegnuo visoki predstavnik Schmidt.

Stupanje na snagu tog entitetskog zakona je privremeno zaustavljeno jer je klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS na njega uložio veto pa će o njegovoj ustavnosti najprije odlučivati Ustavni sud RS a potom vjerojatno i Ustavni sud BiH.

Trajna podjela

Dodik je pak na društvenim mrežama napisao kako je srpski narod ''izdržao ono što nijedan drugi nije na ovim prostorima, a da su Srbi u Srpskoj pripadnici i potomci tog hrabrog naroda''.

"Izabran sam da branim identitet srpskog naroda. To da će nama ovdje u školskim programima napisati nešto što oni hoće, to samo može biti njihov pusti san i ozbiljan povijesni, politički i nacionalni nesporazum", dodao je Dodik.

Ponovio je kako će rezolucija o Srebrenici, ukoliko bude donesena, trajno podijeliti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close