Izmjene

Crna Gora usvojila amandmane o Srebrenici: Odgovornost isključivo individualna

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualiziranje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Daytona.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2024. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici u subotu usvojila informaciju o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Vlada je na sjednici u subotu naložila Ministarstvu vanjskih poslova da u ponedjeljak pošalje amandmane predlagaču.

Prvi amandman glasi:''...ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizirana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini...''.

U drugom amandmanu se, kako prenosi crnogorski javni servis, navodi ''...potvrđujući nepovredivost općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama....''.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regiji, prenosi RTCG.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualiziranje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Daytona.

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprječava se svako potencijalno manipuliranje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.
Drugim amandmanom, navodi RTCG suštinski se dodatno afirmira postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close