Milanović u Brčkom

Tapkanje BiH u mjestu jednako je ratu

Milanovi kaže kako rješenja za BiH ne mogu dolaziti izvana jer ''kada god su dolazila iz Pešte, Beča, Beograda ili Bruxellesa nije bilo dobro''.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2024. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina mora opstati kao država a o njezinoj sudbini odlučivati pripadnici sva tri naroda jer kad god su rješenja dolazila izvana nije bilo dobro'', izjavio je u subotu hrvatski predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 32. obljetnice 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća općine (HVO) Ravne Brčko.

''Branili ste Bosnu i Hercegovinu i svoj dom. Branili ste ga sa svima onima koji su ga bili spremni i dovoljno hrabri braniti, Bošnjacima i pretpostavljam i nekim Srbima, koji danas u ovom gradu žive zajedno i pokušavaju prijeći i zaobići ono što se događalo i graditi novi i bolji život, koji mora ići dalje'', rekao je Milanović.

''Bosna i Hercegovina mora opstati kao država i mora prije svega biti zadovoljna i dovoljna sama sebi, a ono što su sredstva u postizanju toga cilja, članstvo u ovoj ili onoj međunarodnoj asocijaciji, federaciji, je li to Europska unija, o tome će odlučiti ljudi u Bosni i Hercegovini'', poručio je u Milanović u govoru na svečanoj akademiji u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ustvrdio je kako ta rješenja ne mogu dolaziti izvana jer ''kada god su dolazila iz Pešte, Beča, Beograda ili Bruxellesa nije bilo dobro''.

''Hrvati, Bošnjaci i Srbi se moraju dogovoriti i iznaći zajedničko rješenje'', poručio je Milanović ocijenivši prošli ratni sukob Bošnjaka i Hrvata u BiH jednom od većih katastrofa, ali i katastrofom za hrvatske nacionalne interese.

Rekao je kako danas, bez obzira na neke prijetnje i usijane glave, nema prijetnje izbijanja ratnog sukoba u BiH.

Po njegovom mišljenju, međutim, ravno značaju izbijanja ratnog sukoba za BiH je ''tapkanje'' u mjestu i zaostajanje u razvoju države.

''Hrvatska je bolja u financijskom smislu nego što je to bila prije deset godina, a mogla je biti u još boljem stanju. Hrvatska ide naprijed bez obzira na određene nesuglasice. Bosna i Hercegovina može jednako tako'', poručio je Milanović kojemu je tijekom svečanosti uručena Zlatna plaketa Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Brčko Distrikt BiH.

Predsjednik Milanović prije svečane akademije položio je vijenac podno spomenika u središtu Brčkog poginulim pripadnicima 108. pješačke brigade HVO Ravne Brčko, a to je učinilo i izaslanstvo Vlade RH te druga izaslanstva.

Prije Brčkog je bio u Tuzli u povodu obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla, gdje je odao počast svim poginulim pripadnicima brigade kod spomen obilježja.

Kopirati
Drag cursor here to close