Novčane kazne

SIP izrekao prve sankcije po prijavama TI BiH za zloporabu javnih resursa i preuranjenu kampanju

Središnje izborno povjerenstvo izreklo je na prethodne dvije sjednice, održane jučer i danas, tri kazne po prijavama Transparency Internationala u BiH (TI BiH) za zloporabu javnih resursa i preuranjenu kampanju, prenosi Transparentno.ba.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2024. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo izreklo je na prethodne dvije sjednice, održane jučer i danas, tri kazne po prijavama Transparency Internationala u BiH (TI BiH) za zloporabu javnih resursa i preuranjenu kampanju, prenosi Transparentno.ba.

SNSD je sankcioniran s 4.000 KM jer je dužnosnica ove stranke i načelnica općine Jezero Snežana Ružičić zloporabila asfaltiranje puta od 160 metara za stranačku promociju.

Ona je predstavljajući ovaj projekt, vrijedan kako navodi oko 25.000 KM, na društvenim mrežama poručila da "SNSD stigne asfaltom i do sela gdje se spajaju zemlja i nebo"!

Zloporaba sredstava komunikacije

S obzirom na to kako kandidature još nisu potvrđene, kazna je izrečena samo SNSD-u i to po članovima Izbornog zakona kojim je zabranjena zloporaba sredstava komunikacije državnih organa i javnih poduzeća za izbornu kampanju, kao i uporaba pozicije rukovoditelja za javnu promociju političkog subjekta.

Pored ovoga SIP je po prijavama TI BiH izrekao još dvije sankcije za preuranjenu kampanju i to protiv Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Video zid

HNP je kažnjen zbog reklame na video zidu javnog poduzeća Radio Tomislavgrad, čiji je direktor bio i kandidat ove stranke na prethodnim izborima.

Ovaj slučaj TI BiH je prijavio Središnjem izbornom povjerenstvu, a u postupku je utvrđeno kako se radi o plaćenoj reklami pa ova stranka nije kažnjena za zloporabu resursa, nego samo za preuranjenu izbornu kampanju sankcijom od 3.000 KM.

Također, odlukom SIP-a naloženo je uklanjanje ove reklame s led panela na zgradi JP Radio Tomislavgrad.

Kazna od 3.000 KM izrečena je i DNS-u jer je predsjednik općinskog odbora ove stranke u Zvorniku i savjetnik ministra sigurnosti BiH Dobrica Kucalović, promovirao program svoje stranke prije službenog početka izborne kampanje.

Za sve jednaka prigoda

TI BIH podsjeća kako je svim političkim subjektima Izbornim zakonom zabranjeno vođenje kampanje u medijima, na društvenim mrežama ili bilo kojim oblikom javnog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje.

Ova odredba izuzetno je važna kako bi svi subjekti imali jednake prigode za promoviranje svojih stavova i programa.

TI BiH je od raspisivanja izbora uputio SIP-u ukupno 11 prijava prvenstveno zbog zloporabe javnih resursa i preuranjene kampanje.

Kopirati
Drag cursor here to close