Poruka iz Posavine

Čović na komemoraciji žrtava Burića štale: Lako je izazvati konflikt...

Dragan Čović sudjelovao je u obilježavanju 79. komemoracije žrtava Burića štale u Garevcu
Vijesti / Politika | 26. 05. 2024. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović u nedjelju je sudjelovao u obilježavanju 79. komemoracije žrtava Burića štale u Garevcu, koji se obilježava u sklopu "Dana sjećanja 2024" u Posavskoj Mahali.

Stravičan zločin 

Komemoracijom je obilježeno stradavanje Hrvata na području Bosanske Posavine koji su u svibnju 1945. godine pogubljeni u masovnim i stravičnim likvidacijama.

U Burića štali bilo je zatočeno 628 ljudi te je danas Burića štala simbol najvećeg masovnog zločina na području Bosanske Posavine.

Foto: HDZ BiH / Obilježavanje 79. komemoracije žrtava Burića štale u Garevcu

Tom prigodom su okupljeni u Garevcu ispred Burića štale zapalili svijeće i odali počast svim nastradalim žrtvama ovog zločina.

Predsjednik Čović je zajedno s nazočnima položio vijenac i zapalio svijeću na groblju sv. Ilije u Garevcu, nakon čega su se prisutni uputili prema Burića štali gdje su nazočili Svetoj Misi koju je predvodio vlč. Marko Stanušić.

Prisutnima se danas obratio i don Ivan Dragičević koji je govorio o planovima i poteškoćama s kojima se suočava ovaj kraj.

Istaknuta je važnost promicanja očuvanja sjećanja na žrtve te promicanje istine i pravde, što je naznačeno kao ključno za izgradnju zajedničkog
prosperiteta.

Čovićeva poruka

U svom obraćanju Čović je naglasio da "mi svi zajedno moramo uistinu preispitati svoju savjest da učinimo sve kako bi ovo sjećanje ostalo živo".

Foto: HDZ BiH / Dragan ČOvić i Željana Zovko

"Na temeljima tog sjećanja trebamo stvoriti kulturu koja će osigurati da više nikada ne bude stradalih kao što je to bilo u posljednjem Domovinskom ratu, odnosno kroz križni put. S druge strane, trebamo preispitati savjest činimo li sve da nitko više nikada ne nastrada zbog toga što je katolik, Hrvat ili pripadnik bilo koje druge vjere i nacionalnosti. Siguran sam da mirnim putem trebamo tražiti rješenja za sve probleme koje imamo u Bosni i Hercegovini, ali i u našem okruženju", istaknuo je Čović te dodao:

"Neka to bude poruka onima koji danas preuzimaju odgovornost za svoj narod. Činimo sve da osiguramo bolji život, ali mirnim putem rješavajmo svoje probleme. Lako je izazvati konflikt; snagu treba pokazati u traženju rješenja mirnim putem".

Pored predsjednika Čovića komemoraciji je nazočila i zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željana Zovko, ravnatelj Odbora Republike Srpske za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, načelnica općine Odžak Nada Ćulap, članica Predsjedništva HDZ-a BiH Tea Ružić te brojni drugi visoki dužnosnici, vjernici i gosti.

Foto: HDZ BiH / Komemoraciji je nazočila i zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željana Zovko
Kopirati
Drag cursor here to close