Nakon Predsjedništva HNS-a

Čović o partnerstvu: Ovo ne funkcionira

''Iako imamo nesporazuma i nadmudrivanja koji svako tri, četiri mjeseca dolaze u nekim valovima da ih stavimo po strani a da ono što je strateško natjera da sjedimo za stolom'', rekao je Čović.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2024. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već odavno postoji želja da se neki odnosi promjene jer evidentno ovo ne funkcionira'', rekao je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović i dodao da je Vlada Federacije primjer funkcioniranja. Dodao je kako neki žele narušiti uvjetni sklad.

Čović je nakon 11. sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora pozvao partnere da sve obaveze koje su preuzeli partnerstvom ispoštuju.

Bavljenje samim sobom

''Ne vidim ni jednog razloga da se bavimo samim sobom. Najgora stvar koja nam se može desiti da se mi ovako držimo u nekoj blokadi funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti i da između sebe se nadmudrujemo da da za to vrijeme pored nas prolaze stotine ili milijarde maraka koja su grant sredstva'', rekao je Čović.

Rekao je da su se analizirali događaje poput svesrpskog sabora.

''Imamo često na jednu aktivnost reagirati nekom novom. Mi smo pozvali svoje kolege da sjednemo zajednički graditi BiH. Koliko god danas povlačili neke paralele s nekim aktivnostima, mislim da nas iskustva uče da budemo obazrivi ali i da se na puno načina ne mogu uspoređivati s vremenima od prije 30 godina'', rekao je.

Dodao je kako su na sjednici Predsjedništva HNS-a radili na razradi demografske strategije i njezine provedbe.

Izneseni su, rekao je, nužni podaci na onome što se sve radi na nižim razinama vlasti te je dogovoreno da se krajem godine napravi presjek stanja demografskih politika.

''Prepoznato je da smo učinili jako puno. S tim da ne isto na svim razinama i na svim područjima'', rekao je Čović i dodao kako će se pokušati izbalansirati iako to nije lako.

Rok za koaliranje

Raspravljalo se o aktualnoj političkoj situaciji. Rekao je kako se govorilo o ambijentu u širem okruženju, o ukrajinskom ratištu agresije Rusije na Ukrajinu i svega što se događa u Izraelu kao i u našem okruženju te o separatizmu i od otklona od Ustava BiH.

Rekao je da je interes za europske izbore loš.

''S te strane trebamo praviti dobru analizu kako se ubuduće organizirati. Iskazali smo i zadovoljstvo da smo ciljeve za Europski parlament ostvarili'', rekao je.

Kad su u pitanju lokalni izbori, rekao je kako rok za koaliranje ističe 18. lipnja ističe rok za koaliranje političkih opcija koje sjede u HNS-u.

''Taj proces naziremo do kraja. Naše opredjeljenje je da većina želi ići samostalno do sredina gdje smo izloženi brojnosti u odnosu na drugi ili treći narod ovisno o kojem se lokalitetu radi'', rekao je.

33 pozicije na lokalnoj vlasti

''Situacija je vrlo jasna. HDZ se prijavio 33 sredine za mjesto načelnika i gradonačelnika. Nismo prijavili Novu Gradišku i Ilijaš. Sve druge smo prijavili i pozvali partnere koji žele s nama u koaliciju. Prepoznali smo da u dvije, tri sredine treba ići u koaliranje. Želja je da se pokaže pluralizam i da se nastupa samostalno. Spremni smo da rezultati u cjelini HNS-a budu dobri''.

Što se tiče državne koalicije, Čović je rekao da je to partnerstvo.

''Ubrzat ćemo aktivnosti u Domu naroda i nastojati sa svim klubovima napraviti dogovor. Uvjeren sam da drugog puta do europskog nemamo i da bi bilo neozbiljno da svojim avanturama zaustavimo ono što smo teško dobili'', rekao je i naglasio kako primarno treba riješiti pitanje proračuna.

''Sredstva koja su nam stavljena na dispoziciju a nisu uopće zanemariva neće se moći realizirati bez proračuna'', rekao je i dodao da je proračun dogovoren ali da zbog ''silnih političkih procesa'' ne ide još u proceduru.

''Iako imamo nesporazuma i nadmudrivanja koji svako tri, četiri mjeseca dolaze u nekim valovima da ih stavimo po strani a da ono što je strateško natjera da sjedimo za stolom'', rekao je Čović.

Rekao je da parlamentarnu većinu neće srušiti broje u Domu naroda i odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o listiću PDP-a.

Bonus video

Video: Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close