Rezolucija

Dodik i Vučić: Molitva prije New Yorka – Odluke će biti osvješćujuće za Bošnjake

Novinarima u Beogradu Dodik je rekao kako ''sama priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise'', ističući da Srpska ne želi nikakvu eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2024. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da su Srpska i Srbija uvijek zajedno i da je jutros u Hramu Svetog Save u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću pružena snažna podrška, uoči njegovog puta u New York.

"Srpska i Srbija su uvijek zajedno i snažno smo pružili podršku predsjedniku Vučiću. Živjela Srbija i živjela Srpska!", napisao je Dodik na platformi X.

Molitva

Dodik je prisustvovao zajedničkoj jutarnjoj molitvi u hramu Svetog Save na Vračaru pred odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u New York.

Dodik je naveo da je molitvi u Hramu Svetog Save, koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije, prisustvovao s drugim predstavnicima Srba iz regije.

Novinarima u Beogradu Dodik je rekao kako ''sama priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise'', ističući da Srpska ne želi nikakvu eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu.

"Muslimani u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne spominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalificiran", rekao je Dodik.

Dodao je kako se želi da srpski narod bude moralno diskvalificiran do mjere da će sigurno u narednih nekoliko intenzivnih godina Bošnjaci nastojati da pišu u školske programe navodno o tom sjećanju, da to izdignu na sasvim drugi nivo koji je sada prikriven, ali Srpska prepoznaje da će to biti javno.

Trovanje odnosa

"Vidjet ćete da će oni odmah nakon toga silnim manifestacijama pokušati da to etabliraju, da kažu da jeste tako", rekao je Dodik.

Naveo je da je zadovoljan onim što je učinila Srbija i što je Srpska mogla svojim kapacitetima, ''da upoznaju svoje prijatelje, mnoge zemlje svijeta s kojima komuniciraju, o čemu se tu radi''.

"Mislim da činjenica da je rezolucija dva puta odgađana govori da predlagač nije bio siguran, a nisam siguran da je sigurniji nešto više sada nego što je bio ranije. Očigledno je da je presija ogromna i da računaju da što više vrijeme prolazi da bi imali sve manje pobornika za prihvaćanje te rezolucije", naveo je Dodik.

Ocijenio je kako je rezolucija tema koja je odjednom nametnuta i koja nije ni trebala biti u javnom odlučivanju, da je to tema koja će u BiH do te mjere zatrovati odnose između Srba i Bošnjaka da će gotovo biti nemoguće graditi nekakve zajedničke politike, niti bilo kakav zajednički način, ''šta god oni o tome pričali''.

Eskalacija i nasilje

"Nakon ove moje izjave opet će reći kako ja zagovaram da to ne može. Ne zagovaram ja, nego vi pokušavate rezolucijom da stavite etiketu mom narodu da je veoma loš, da je na sramnoj strani povijesti. Ja to ne želim i ne mislim da je to točno, ne mogu to prihvatiti", rekao je.

Dodik je naveo da neće surađivati s onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu ili da će surađivati samo onoliko koliko je interes srpskog naroda u Srpskoj.

"Naravno, mi ne želimo nikakvu eskalaciju i nasilje, ali naše političke odluke bit će veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu", istakao je Dodik.

Napomenuo je kako je poslije molitve u Hramu Svetog Save, održan sastanak rukovodstava Srbije, Srpske i predstavnika Srba iz regije.

Rekao je kako je Vučić odlučio da ode ranije u New York kako bi kontaktirao veći broj izaslanstava prije zasjedanja Opće skupštine UN, na kojoj bi se na dnevnom redu trebala naći rezolucija o Srebrenici.

Njemačka je htjela

"To jeste za nas veoma problematična stvar i mi smo kao srpski narod dodatno time ugroženi. To će podijeliti i odnose u BiH do nemogućnosti da se surađuje. To je definitivno nešto što ni oni neće moći da objasne zašto su to htjeli. Ali zna se da je Njemačka to htjela, da se priča o Srebrenici obilježava kao `svjetski dan sjećanja na genocid`, da se ne bi uzeo neki datum iz njihove prošlosti, jer je nemoguće nakon utvrđivanja ovog datuma da bude još jedan", rekao je Dodik i naveo kako su ''Bošnjaci u Sarajevu pristali da igraju tu igru''.

"Mislim da uopće nisu razumjeli kakve će se reperkusije odnositi na samu BiH. Mi ćemo potpuno morati da sagledamo i revidiramo sve naše stavove i planove u tome", naveo je Dodik.

Rekao je kako su na sastanku poslije molitve dužnosnici razgovarali o raznim temama i izvršili kratku analizu kako sada stvari stoje u vezi s rezolucijom.

"Bilo je interesantno čuti kako tko razmišlja o modalitetu, platformi koju ćemo kreirati, o obuhvatu ljudi koji treba tu da budu. Uglavnom ono što je jasno tu će biti predstavnici javne vlasti i srpski predstavnici iz Srpske i Srbije, ali i oni drugi iz zemalja u regiji, Srbi koji su sudionici parlamentarnog života", dodao je.

Prema njegovim riječima, važno je da će to biti i na razini akademija znanosti, bit će održane i posebne sesije, kao i posebne sesije udruženja, kulturno-umjetničkih društava.

"Suština je kako ćemo i šta da kažemo. To ne možemo sada reći, ali u nekom utjecaju koji će ta rezolucija sigurno ostaviti, bit će utjecaj i na sam sabor. O tome smo razgovarali, ništa značajno u smislu zaključivanja, ali jedna široka platforma", rekao je Dodik.

Sjednica Opće skupštine UN na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici bit će održana u četvrtak, 23. svibnja, priopćeno je ranije iz Opće skupštine UN.

Kopirati
Drag cursor here to close