"Obračun" s Murphyjem

Dodik: Izgleda da se predsjednik SAD-a bavi jedino diplomom Sebije i raspodjelom proračuna RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Platformi X je naveo kako se nijedan veleposlanik u svijetu ne ponaša kao Michael Murphy.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2024. u 20:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

James O'Brian, pomoćnik američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena, dao je punu podršku veleposlaniku SAD u Bosni i Hercegovini Michaelu Murphyju i aktivnostima koje vodi u toj zemlji.

"Posljednjih tjedana vidjeli smo česte tvrdnje da američki veleposlanik u Sarajevu možda djeluje po osobnom planu. Zapravo je sasvim suprotno. Veleposlanik Murphy, kao i svi američki veleposlanici, osobni je predstavnik predsjednika SAD-a", napisao je O'Brian na društvenoj mreži X.

Puno povjerenje

Dodao je da veleposlanik Murphy "ima puno povjerenje vlade SAD u izvršavanju svoje misije u BiH kako bi pomogao unaprijediti integraciju BiH u euroatlantske institucije, braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te na suzbijanju antidaytonskih aktivnosti i borbi protiv korupcije".

Ovakva reakcija iz Washingtona stigla je nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u više navrata optužio veleposlanika Murphyja da djeluje privatno protiv njega i RS i da u BiH ne provodi službenu politiku SAD-a.

Potom je na Platformi X reagirao Dodik, koji je naveo da se nijedan veleposlanik u svijetu ne ponaša kao Murphy.

Osobni rat

"Oni koji su jučer umrli, nisu znali da predsjednika SAD ne zanima što se događa u bilo kom dijelu svijeta, samo ga zanima što se događa u Republici Srpskoj", napisao je Dodik.

Dodao je da je "zamišljao da se predsjednik SAD svakodnevno susreće s važnim globalnim pitanjima, ali da ispada kako se najmoćniji čovjek na svijetu jedino bavi zgradom Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), raspodjelom proračuna RS, javnim nabavkama, diplomom Sebije (Izetbegović) i sličnim 'gorućim pitanjima'".

"Tako ispada, ako je vjerovati O'Brianu, koji je izjavio: veleposlanik Murphy, kao i svi američki veleposlanici, osobni je predstavnik predsjednika SAD… Ipak će biti da Murphyjevo ponašanje nema nikakve veze s predsjednikom SAD", naveo je Dodik.

Optužio je veleposlanika Murpiyja da vodi svoj "osobni rat".

"Za svaki slučaj, uputit ću pismo Bijeloj kući, da čujem kako oni gledaju na to kako Murphy predstavlja predsjednika SAD", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close