Imovina

Dodik o Ustavnom sudu: Odluke može donositi samo troje sudaca

Predsjednik Srpske je ukazao da je petoro sudaca Ustavnog suda BiH, od kojih su ''tri stranca i dva muslimana'', sve odluke donosilo protiv Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2024. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako bi dopunom Pravila koja su na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda BiH teoretski i praktično odluke moglo donositi samo troje stranih sudaca.

Dodik je rekao kako je sjednica Ustavnog suda BiH zakazana na brzinu, mimo dosadašnje prakse.

"Sami mijenjaju svoja Pravila, jer nema zakona o Ustavnom sudu BiH. Ranije su promijenili odredbe kojima je predviđeno da u vijeću mora biti predstavnik konstitutivnog naroda. Onda su to ukinuli, a sada mijenjaju i kažu da je dovoljno da glasa većina od prisutnih sudaca, dok je do sada to bilo od ukupnog broja", rekao je Dodik.

Naveo je kako u Ustavnom sudu BiH ima devet sudaca i da bi većina bila pet, a sada kažu da je to od ukupnog broja prisutnih.

"To teoretski i praktično znači da je od pet sudaca troje stranih većina i da mogu donositi bilo kakve odluke", rekao je Dodik.

Izmišljene ovlasti

Naveo je kako je na dnevnom redu plenarne sjednice, između ostalog, i zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o nepokretnoj imovini.

"Ustavni sud BiH je izmislio sebi ovlaštenje da odlučuje o imovini, jer Ustav BiH kaže da sve ono što izričito Ustavom nije dato BiH, pripada entitetima. Nijednom riječju se ne spominje imovina", rekao je Dodik za TV Happy.

Dodao je da je Ustavni sud BiH 2011. godine odlučio da BiH pripada imovina koja bi mogla da bude od koristi BiH, pa se sada pozivaju na to kao na ustavnu osnovu.

"Ustavni sud BiH se pojavljuje kao ustavotvorac i piše ustavne odredbe. Sva atmosfera se pravi u vezi s tim, pa je prije dva, tri mjeseca glavna priča bila imovina", rekao je Dodik.

Video: EKSKLUZIVNO - Milorad Dodik - "BiH je zemlja koja ne moze da prezivi, a rezolucija je neobavezujuca"

Kaže kako su čak htjeli i ''nelegalnog'' Christiana Schmidta natjerati da donese zakon o imovini.

"Mi smo rekli da nemamo drugog izlaza nego da se onda odvojimo od BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je petoro sudaca Ustavnog suda BiH, od kojih su ''tri stranca i dva muslimana'', sve odluke donosilo protiv Republike Srpske.

"Onda oni sa zapada kažu - to se mora poštovati i neće da uđu u suštinu i vide da je to kreiranje koje je protuustavno", rekao je Dodik i dodao da Srpska nastavlja da se bori.

Točke sjednice

Naime, u Sarajevu se danas održava plenarna sjednica Ustavnog suda BiH. Na dnevnom redu sjednice su dopuna Pravila, te izbor predsjednika i potpredsjednika ovog suda.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Јedna od točaka dnevnog reda je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

Suci bi trebali razmatrati i zahtjev 13 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora s Republikom Srpskom zbog donošenja odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Јahorina javnim nadmetanjem.

Na potezu RS

Podsjetimo, ranije je Ured visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta reagirao je na imenovanje Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH koje je prošlo glasovanje na maratonskoj sjednici federalnog Parlamenta.

Iz OHR-a su priopćili da podržavaju imenovanje suca iz Federacije BiH, te da su sada na redu vlasti RS.

''Povodom popunjavanja jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, OHR želi podsjetiti vlasti na svim razinama u BiH na njihovu obvezu da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom. Neovisan i nepristran pravosudni sustav je osnovna garancija vladavine prava i demokracije. OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obvezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostali suci Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga'', naveli su iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close