''Nije stvarno stanje''

SDA HNŽ kritizira vlast u Čapljini - Osuđuju manifestaciju Lipanjskih zora i pozivaju Ustavni sud

SDA HNŽ poziva Ustavni sud FBiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice da poduzmu korake.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2024. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijska organizacija SDA Hercegovačko-neretvanske županije poslala je priopćenje za medije kojim osuđuje djelovanje Grada Čapljina zbog organiziranja godišnje manifestacije koja nosi naziv ''Lipanjski zore hrvatske Hercegovine''.

''Navedena proslava 32. godišnjica u svom nazivu, koncepciji i kreiranim sadržajima nedopustivo, diskriminirajuće i protivno Ustavu promovira i predstavlja Čapljinu i ostatak Hercegovine kao ekskluzivno područje na kojem žive isključivo Hrvati, što niti je točno, niti odgovara stvarnom stanju, odnosno nacionalnoj strukturi stanovnika na području ovog grada'', navode u priopćenju iz SDA.

Dodaju da je organiziranje ovog i sličnih događaja, te javna promocija Bošnjake i ostale narode koji žive na ovom prostoru tretira građanima drugog reda.

''To predstavlja ozbiljno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava. Također, podsjećamo da je zvanični grb Čapljine na kojem se nalaze nacionalni i vjerski simboli jednog naroda proglašen neustavnim još prije 20 godina i dalje u službenoj upotrebi. Da su javne institucije u Čapljini uglavnom jednonacionalne, te da postoji očigledna diskriminacija Bošnjaka u svim segmentima društvenog života'', navode iz SDA HNŽ.

Priopćenjem pozivaju Ustavni sud FBiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice da poduzmu adekvatne i odlučne korake koji će kako smatraju u SDA u zakonskim okvirima Čapljinu učiniti mjestom normalnog življenja za sve njene stanovnike.

Kopirati
Drag cursor here to close