Nekoliko zaključaka

Dom naroda PFBiH odobrio prijedloge parlamentarnih tijela o zaštiti žrtava nasilja

Gender centar Vlade FBiH zadužen je i za redovno godišnje izvještavanje Parlamenta FBiH o postignutom napretku u primjeni ovih preporuka u FBiH.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2024. u 15:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je nekoliko zaključaka predloženih travnja ove godine na zajedničkoj sjednici parlamentarnih tijela čija djelatnost se odnosi na ljudska prava i sigurnost te spolnu ravnopravnost.

Navedena travanjskasjednica komisija iz oba doma Federalnog parlamenta održana je uz podršku OSCE-a, a odnosila se na potrebu institucionalnog odgovora na nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, odnosno na spriječavanje ovih pojava i nastojanje ka uređenju adekvatnog zakonskog okvira u ovoj oblasti.

Prema zakključcima sjednice, koje je danas većinom glasova potvrdio i Dom naroda, Gender centar Federacije BiH zadužen je kao savjetodavno tijelo Vlade FBiH i koordinator Koordinacijskog tima za praćenje implementacije preporuka Komiteta potpisnica Konvencije Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Komiteta eksperata GREVIO u Federaciji BiH, da pripremi pregled preporuka s ciljem informiranja predstavnika i izaslanika u Parlamentu Federacije BiH o obavezama i smjernicama za djelovanje u otklanjanju sustavnih nedostataka u sprečavanju i borbi protiv nasilja u obitelji.

Gender centar Vlade FBiH zadužen je i za redovno godišnje izvještavanje Parlamenta FBiH o postignutom napretku u primjeni ovih preporuka u FBiH.

Zaključcima se također zahtijeva hitna izrada i usvajanje pravnog okvira za spriječavanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, koji podrazumjeva Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku FBiH, usuglašene sa Konvencijom Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarote konvencijom) i Konvencijom Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (lstanbulska konvencija) te preporukama Komiteta potpisnica lstanbulske konvencije i Komiteta eksperata GREVIO.

Gender centar Vlade FBiH je zadužen za uspostavljanje polugodišnje koordinacije domaćih i međunarodnih institucija i organizacije u vezi sa aktivnostima na provođenju Strategije za prevenciju i spriječavanje nasilja u obitelji 2024 -2027. te preporuka Komiteta potpisnica lstanbulske konvencije i preporuka Komiteta eksperata GREVIO u Federaciji BiH. Rok za ove aktivnosti je do kraja 2024. godine.

Usvojen je i prijedlog za održavanje dviju zajedničkih tematskih sjednica u 2024. godini Komisije za jednakopravnost spolova oba doma, Komisije za sigurnost Zastupničkog doma i Komisije za ljudska prava i slobode Doma naroda Parlamenta Federacije BiH  sa fokusom na  pravosudni odgovor na slučajeve nasilja u obitelji uključujući odgovor policije, kao i izricanje, praćenje i provođenje mjera usmjerenih na počinitelje nasilja u obitelji, s ciljem spriječavanja ponavljanja djela nasilja.

Fokus na zajedničkim sjednicama treba biti također na pružanju sveobuhvatne podrške žrtvama nasilja u obitelji uključujući posebno ranjive kategorije žena (Romkinje, migrantkinje, žene sa invaliditetom), definirano je također zaključcima.

Kopirati
Drag cursor here to close