4. godišnjica potpisa

Džeba - Bakir Izetbegović izigrao provedbu Mostarskog sporazuma, s Trojkom se radi, ali...

Prošla je i četvrta godišnjica od potpisivanja Mostarskog sporazuma. S Trojkom se radi na implementaciji drugog dijela sporazuma, ali rezultata nema.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2024. u 11:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bakir Izetbegović je govorio kako je htio kupiti vrijeme, izigrati situaciju kako bi došlo do izbora gdje opet mi nećemo imati implementiranu odluku Ustavnog suda i opet nismo imali legitiman politički izbor hrvatskih izaslanika u Dom naroda, posbeno ako mislimo na hrvatskog član predsjedništva koji je izabran isključivo bošnjačkim glasovima'', rekao je u ponedjeljak predsjednik kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba, na četvrtu godišnjicu od potpisivanja Mostarskog sporazuma.

Ovaj sporazum potpisan su 17. lipnja 2020. godine predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakira Izetbegovića, kao i tadašnji predsjednici gradskih odbora ovih stranaka Slaven Zeljko i Salem Marić. Potpisnici su se, uz ''kumove'', odnosno predstavnike međunarodne zajednice kao svjedoke, obavezali izmijeniti Izborni zakon BiH.

Prvi dio Mostarskog sporazuma je proveden, dok njegov drugi dio još uvijek nije implementiran.

Izigrani

''Ono gdje smo izigrani je politički sporazum o načelima izmejne i dopuna izbornog zakona BiH u kojem se tražilo da se ispune sve odluke Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava, kako bi otklonili u izbornom procesu diskriminaciju i nejednakopravnost. Druga stavka u tom sporuzumu je da se osigura legitiman izbor i političkog predstvaljanja svih konstituvnih naroda i građana na svim administrativno političkim razinama'', kazao je Džeba.

Inače, proveden je dio sporazuma kojim je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po mostarskim Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

 

No pitanje je postoji li sada šansa da se implementira drugi dio sporazuma.

S Trojkom se radi..

''Mi smo to predvidjeli u sporzaumu s Trojkom, gdje smo rekli da će se najmanje šest mjeseci nakon uspostave Vijeća ministara i Vlade FBiH i svih tijela kroz koje se vidi parlamentarna većina, da ćemo krenuti raditi na izmjenama Izbornog zakona gdje bi implementirali načelo legitimnog predstavljanja. Međutim žao mi je i politički čelnici trojke su govorili da nije u redu što bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništca. Znam da se radi, ali do rješenja još nismo došli'', zaključio je Džeba.

Sporazumom je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Potpisanim sporazumom o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stranke su se obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Točke

Četiri točke, čije su potpisivanje nadgledale oči međunarodne zajednice, glase: 

  1. Stranke potpisnice ovog Sporazuma opredijeljene su za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.
  2. Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupiti će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
  3. Stranke potpisnice će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine također podržati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u cilju provedbe relevantnih preporuka OSCE/ODIHR-a i Venecijanskog povjerenstva u skladu s europskim standardima.
  4. Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest (6) mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma. Stranke potpisnice ovog Sporazuma će usuglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se isti usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će se održati Opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close