13. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

FOTO | Sjednica HDZ-a uoči sastanka državne koalicije

Sjednica HDZ-a BiH je započela u 11 sati, a s početkom u 14 sati će se održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2024. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sastanaka stranaka koalicije na državnoj razini u Domu HDZ-a BiH započela je 13. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH na sjednici će između ostalog razmatrati aktualne političke procese u Bosni i Hercegovini te govoriti o predstojećim izbornim procesima, fokusirajući se na Lokalne izbore koji će se održati u listopadu.

Inače, danas će se u Domu HDZ-a BiH s početkom u 14 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić dolaze u Mostar na poziv lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Napadi i dodvoravanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da će se bošnjačkim političarima na sastanku u Mostaru pokušati objasniti da napadi na jedne i dodvoravanje drugima neće ništa donijeti, osim poniženja i da se u Europu ne može tako što instrumentalizirate pravosuđe, kršite Ustav, zakone, propise.

"Dvadeset godina pokušavam da im objasnim, pokušat ću i na sastanku u Mostaru. Čuda se događaju, ponegdje, ali BiH je zemlja bez logike, kako to tačno kaže Ivo Andrić", napisao je Dodik na "X-u". 

Čović je ranije izjavio da na sastanku očekuje postizanje dogovora oko ključnih pitanja. Očekuje se i dogovor oko proračuna.

''Razgovarat ćemo prije svega o koaliciji i partnerstvu koje imamo, da vidimo gdje se danas nalazimo godinu i po nakon uspostavljanja partnerstva, koja su nam iskušenja, šta možemo zajedno dalje uraditi'', rekao je jučer lider HDZ-a, i dodao: ''Vjerujem da ćemo imati neke točke precizno definirane, kao što je proračun za ovu godinu, ali u osnovi je zajednička suradnja, da vidimo šta smo unaprijedili u toj suradnji, a šta smo izgubili u ovih godinu i po dana''.

Sumnja u partnerstvo

Za Avaz je Čović u međuvremenu izrazio je sumnju u opstanak partnerstva vodećih parlamentarnih stranaka na razini BiH i ukazao da neke političke stranke u Federaciji BiH rigidno predlažu građanske koncepte, koji su, kako je naveo, unitarni.

"Zajednički stav je bio da se svi držimo Ustava", podsjetio je Čović.

Ocijenio je da je, nakon iskoraka na europskom putu, BiH ponovo zarobljena u političkim svađama i blokadama zbog čega većina na razini BiH ne može opstati.

"Na ovaj način ne, jer više komuniciramo medijski, međusobno se konfrontiramo, umjesto da sjednemo i da se dogovaramo. Evidentno je da je problem funkcioniranje naše pozicije u vlasti. Da vidimo kako izaći iz toga. Praktično je pitanje jesmo li uopće prava koalicija i živi li još partnerstvo, na kojoj razini zapinje i kako to otkloniti", rekao je Čović za "Dnevni avaz". 

Kopirati
Drag cursor here to close