Zastupnički dom

Glasat će se o Vukoji

Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije prihvatio prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i zastupnika Amira Ibrovića (DF) da se sa dnevnog skloni točka koja se tiče izbor suca Ustavnog suda BiH.

Za je glasalo 38 zastupnika, 13 je bilo suzdržanih i 34 protiv.

Zastupnica DF-a Alma Kratina kazala je da su prekršene sve procedure i da su Parlament doveli u poziciju da ne bira nego da potvrđuje izbor Marina Vukoje i to po nalogu Dragana Čovića.

Mirsad Zaimović (SDA) kazao je da je čak i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao da se ne glasa za Vukoju te je tražio pauzu da se razmisli o svemu.

I drugi zastupnici SDA i DF-a su pozvali da se odustane ili da se sačeka mišljenje Venecijanske komisije.

Hajrudin Žilić (DF) kazao je da 352.000 građana - koliko je opozicija dobila glasova - očekuje da se Vukoja skine s dnevnog reda. No, glasanjem je odbijen zahtjev da se ovo imenovanje skine s dnevnog reda sjednice.

Funkcija ustavnog suca je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u kolovozu 2022. godine Mato Tadić.

Uoči ove sjednice u petak je zasjedalo Ustavno povjerenstvo koje je razmatralo samu proceduru izbora suca Ustavnog suda BiH. Tom prilikom, zaključeno je da je "procedura izbora sudaca Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom izvršena u skladu s Ustavnom BiH, Poslovnikom zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH".

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close