Tvrdi da je to njegova odgovornost

Helez: Vojska će pomoći u distribuciji glasačkih listića, EUFOR spreman uskočiti

Uslijed činjenice da Središnje izborno povjerenstvo nije uspjelo riješiti problematiku cestovnog prijevoza glasačkih listića, a što bi se trebalo dogoditi na kraju rujna, uslijedio je niz reakcija nakon što je upućen zahtjev Oružanim snagama BiH
Vijesti / Politika | 12. 09. 2024. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je za Faktor da je donesena odluka te da će Ministarstvo obrane svojim vozilima distribuirati izborni materijal za predstojeće Lokalne izbore.

Helez je istaknuo da se za pomoć Središnjem izbornom povjerenstvu i BiH isključivo pita on kao ministar, dodajući da SIP nije kriv što nije mogao biti proveden tender "jer je proračun institucija usvojen tek u sedmom mjesecu".

Pomoć pri provođenju izbora njegova je zakonska obveza, dodao je Helez, "a tu su i moje nadležnosti".

''Tu se bezveze ubacio moj zamjenik Goganović (Aleksandar, op.a.). Nitko ga ne pita. Ovo je isključivo moja nadležnost. Sektori Oružanih snaga dali su pozitivno mišljenje. Samo čekam papir, iako ni to nisam dužan, ali želim uvažiti procedure. Oni daju mišljenje koje mene ne obavezuje. Čekam papir i stupamo u akciju'', kazao  je Helez.

Može li se posao završiti bez EUFOR-a?

Kazao je da je u međuvremenu bio sa zapovjednikom EUFOR-a Lászlom Sticzom. On se stavio na raspolaganje da nam pomognu, "ali mislim da možemo završiti posao bez EUFOR-a".

''Ovdje su uvijek iste snage koje opstruiraju provođenje zakona. Nije slučajno kasnio proračun. To je urađeno s namjerom. Blokirali su ga predstavnici u institucijama BiH iz RS-a, prije svega ministar financija s ciljem da se izbori zaustave i da se kaže kako država ne funkcioniše.
Ovo je sad nastavak'', poručio je Helez.

Zamjenik ministra obrane BiH, Aleksandar Goganović, izjavio je da neće podržati zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koji traži od Ministarstva obrane da vojska distribuira izborni materijal za nadolazeće lokalne izbore. Goganović je naglasio da Ministarstvo obrane i Oružane snage ne bi trebale biti uključene u izborni proces. Kritizirao je SIP zbog njihove neorganiziranosti i nedostatka provedbe tendera, unatoč osiguranim sredstvima. Također je izrazio zabrinutost da bi uključivanje Oružanih snaga moglo ugroziti njihov integritet i ugled.

Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH, potvrdio je kako je zahtjev otišao prema Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH, čija se odluka očekuje.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, istaknula je ranije kako su sve institucije BiH dužne pomoći u provođenju izbora. Međutim, pojavili su se problemi s javnom nabavom, posebno u vezi s transportom. Povjerenstvo je dobilo proračun tek krajem srpnja, a zbog žalbi, neke nabavke nisu provedene na vrijeme, uključujući i transport. Zbog toga su se obratili Ministarstvu obrane, vjerujući da vojska ima dovoljno vozila za dostavu izbornog materijala krajem rujna i prikupljanje nakon izbora. Iako su planovi u tijeku, još uvijek čekaju konačnu odluku. 

Odluka se očekuje

Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH, potvrdio je kako je zahtjev otišao prema Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH, čija se odluka očekuje.

U pogledu daljnje procedure, donošenje konačne odluke traži i pristanak Ministarstva obrane BiH koje također treba dati ''zeleno svjetlo'' za korištenje vojnih resursa za prijevoz biračkog materijala od skladišta SIP-a u Istočnom Sarajevu do gradova i općina diljem Bosne i Hercegovine. No, bez obzira na ishod odluke, činjenica da je za prijevoz glasačkih listića potrebno angažirati vojsku zanimljiva je sama po sebi.

Središnje izborno povjerenstvo BiH najavilo je da će distribucija osjetljivog izbornog materijala, poput glasačkih listića, početi 29. rujna 2024. godine. Problem s prijevozom materijala nastao je zbog poništenja dva natječaja za usluge transporta, pa nije odabran ponuđač. Vrijednost natječaja bila je oko 200.000 KM, a listići su trebali biti dostavljeni u 142 izborne jedinice.

Dok se čeka rješenje, počela je distribucija neosjetljivog materijala (poput olovaka i vreća), uz policijsku pratnju i nadzor službenika SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close