odsustvo vladavine prava

Hercegovački forum: Mostarski apsurdi

Vijesti / Politika | 28. 09. 2017. u 12:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je 90 posto problema BiH nastalo zbog odsustva vladavine prava, rekao je predsjednik Hercegovačkog foruma Branimir Jukić na drugoj sesiji Hercegovačkog foruma koja održana u četvrtak u Mostaru na temu "Vladavina prava kao imperativ zdravog društva".

Tijekom sesije razmatrano je na koji način institucije krše vladavinu prava, ističuću pritom kako se u BiH ne poštuju odluke Ustavnog suda.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je ustvrdio kako je upravo zbog toga BiH više društvo, a sve manje država.

Dunović je naveo kako je on, s pozicije na kojoj se nalazi, zabrinut za budućnost pravne države BiH. Istaknuo je kako je uputio 13 zahtjeva za ocjenu ustavnosti, od kojih je pet presuđeno u njegovu korist, a ostali zahtjevi su na čekanju.

Zaključak koji se nameće nakon presuda Ustavnog suda FBiH je taj da se vladajuće strukture bave kršenjem ljudskih prava, od pojedinca do određenih grupa koje se ponovo reflektiraju na kršenje pojedinačnih prava, ali, kako je istaknuo Dunović, osobne i stranačke odgovornosti u ovoj državi nema.

Član Hercegovačkog foruma Ahmed Džubur govorio je o nepoštivanju osnovnih građanskih postulata u Mostaru.

Podsjetio je kako u Mostaru već devet godina nema izbora, odnosno da je građanima Mostara onemogućeno pravo da biraju predstavnike vlasti.

''Imamo situaciju da o svim bitnim društvenim, kulturnim, ekonomskim i pravnim pitanjima praktično odlučuje veoma mali, uski krug ljudi, čime se krše prava građana Mostara na sadašnjost i pravo na dobru budućnost'', istaknuo je Džubur.

Prema njegovim riječima, apsurd u Mostaru je još veći jer se ovih dana takav jedan Mostar, "koji je specifičan i nenormalan grad", nominira za europsku prijestolnicu kulture.

''Što mi to želimo poručiti Europi? Da Europa na svoje pijedestale u kulturnom, civilizacijskom i demokratskom sustavu stavi grad u kojem ništa nije normalno'', istaknuo je Džubur.

Naveo je kako je Mostaru u zadnjih 10 godina uskraćeno pravo harmoničnog i simetričnog razvoja grada i njegovih sredina jer oni koji odlučuju, u stranačkom smislu, rade nešto što je potpuno u suglasnosti s interesima stranaka i vrlo malog kruga ljudi.

''Zato moramo raditi da se to promijeni jer je to izravno vezano za budućnost, za kulturološki, demokratski, gospodarski i građanski razvoj'', kazao je Džubur.

Dotaknuo se i županijske razine gdje, kako je kazao, "imamo situaciju koja svjedoči o apsurdnosti našeg društvenog trenutka".

Istaknuo je u tom smislu visoko obrazovanje koje je u nadležnosti županija, te da zbog nedogovaranja i nemogućnosti postizanja sporazuma partnera u vlasti, Univerzitet "Džemal Bijedić" i Sveučilište u Mostaru predstavljaju taoce situacije - da se ne može imenovati ravnatelj policije. Posljedica toga je uskraćivanje tranše za spomenute dvije institucije od vitalnog interesa za Hercegovačko-neretvansku županiju.

''Živimo u apsurdnom društvu nepoštivanja ustavnih prava i nepoštivanja odluka Ustavnog suda FBiH'', istaknuo je Džubur.

Također, kao problem na županijskoj razini, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović istaknuo je nekonstitutivnost Srba u HNŽ-u, što je po njegovom mišljenju, veliki pravni problem. Naveo je kako zastupnici u županijskoj Skupštini mogu pokrenuti ocjenu ustavnosti, odnosno da je potrebna 1/3 zastupnika, te pozvao zastupnike SDA da oni budu 1/3 zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close