Izbor u Ustavni sud

Hoće li Vukoja imati dovoljno ruku?

Trenutno, vlast koju čine HDZ, Trojka (SDP, NS, NiP) i HDZ 1990 ima 49 glasova sa svojim partnerima.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 20. svibnja i službeno predložila Marina Vukoju za upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH. Danas će Zastupnički dom Parlamenta FBiH glasovati o imenovanju Vukoje za što će biti potrebna većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Vukoja je uz dosta muke prošao sve natječajne i parlamentarne procedure kako bi na kraju izronio kao jedini kandidat za ovu poziciju.

Trenutno, vlast koju čine HDZ, Trojka (SDP, NS, NiP) i HDZ 1990 ima 49 glasova sa svojim partnerima.

Za većinu u Zastupničkom domu koji broji 98 članova potreban im je još jedan (50), a očekuje se da će za to biti potrebna ruka Arnela Isaka i/ili Kenana Uzunovića, dva zastupnika, koji su glasali za formiranje Vlade Federacije BiH.

Od ostalih stranaka - SDA, DF i SBiH su otvoreno rekli da neće glasati za Vukoju, uz brojne kritike aktuelnoj vlasti zbog veza Vukoje s HDZ-om, čiji je bio kandidat za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 2019. godine.

Za Čovića izbor gotov

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović dileme nema, na jučerašnjoj sjednici nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, Čović je rekao kako Marin Vukoja treba biti izabran.

Na konfereniji u Mostaru govorio je i o državnoj koaliciji koja trenutno, smatra, opstaje samo formalno. Priznao je da postoji evidentna kriza u funkcioniranju državnih institucija kao i provođenju političkih odluka.

Komentar Komšića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je govorio o predstojećem glasovanju za izbor Marina Vukoje govoreći da on mora biti izabran za sudiju Ustavnog suda.

"Zato što to Čović traži i zato što mu je Trojka, odnosno SDP koji je moje najveće razočarenje u toj cijeloj priči, obećao Čoviću da će mu izabrati Vukoju nadajući se da kada Seada Palavrić ode u mirovinu, da će tada biti izabran SDP-ov kandidat", navodi Komšić, ta FTV.

Amir Purić, zastupnik Naše stranke u Uastupničkom domu Parlamenta FBiH, gostujući na BHT govorio je da bi VUkoja trebao biti izabran.

"Ako bude pedeset ili više glasova za usvajanje prijedloga Komisije za izbor i imenovanja bit će imenovan novi sudija, tj. Marin Vukoja jer je to jedini prijedlog koji je došao pred Parlament. Naša je uloga da popunimo Ustavni sud i mislim da to treba učiniti. Je li procedura sjajna? Naravno da nije. Da li je treba mijenjati? Naravno da treba. Ali, ovo je imenovanje počelo u prošlom mandatu po proceduri koja je donijeta 2005. godine i ono će samo na taj način i moći da završi", rekao je.

Bećirović pisao parlamentarcima

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, iako nema te nadležnosti, jučer je uputio pismo parlamentarcima u kojem ih je zamolio da ne glasuju za Vukoju, javlja Raport.

Iz drugih stranaka Trojke (NS i NiP) smatraju da se Bećirović prepao reakcija opozicije i da je krenuo u unutarpartijski obračun sa Nerminom Nikšićem.

To je jučer direktno rekao i zastupnik NS-a Mirsad Čamdžić.

Zastupnici NiP-a su čvrsto pri stavu da se Ustavni sud BiH mora početi popunjavati, kao i NS (uprkos sličnom pozivu Damira Arnauta), dok je jasno da u SDP postoje oni koji su 'labilni'. Prije svega se tu misli na Damira Mašića, koji je sinoć bio nedostupan za komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close