Ide Kolegiju Zastupničkog doma

Inicijativa za smjenu Nešića zbog negiranja genocida imala opću, ali ne i entitetsku većinu

Za inicijativu koju je predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) glasovao je 21 zastupnik, 11 je bilo protiv, a dva suzdržana.
Vijesti / Politika | 20. 06. 2024. u 17:20 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovini – smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića zbog vrijeđanja žrtava i negiranja genocida –na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dobila je opću, ali ne i entitetsku većinu glasova.

Za inicijativu koju je predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) glasovao je 21 zastupnik, 11 je bilo protiv, a dva suzdržana.

Inicijativa je upućena Kolegiju Zastupničkog doma na usuglašavanje i ako ga ne bude, zastupnici će se o smjeni Nešića izjasniti u drugom krugu glasovanja.

Midhat Čaušević iz SDA je naveo u obrazloženju inicijative da je Nešić, gostujući na jednoj televiziji, 21. svibnja  2024. godine “na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Haagu“.

“Sve navedeno je učinio na brutalno uvredljiv način, stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim obiteljima i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne, psihološke traume najvišeg intenziteta”, rekao je Čaušević.

Na sjednici se obratio i Nešić koji je kazao da njegove riječi nisu bile usmjerene “ka negiranju ili umanjivanju patnji stvarnih žrtava”.

“Ja sam tada govorio o lažnim žrtvama. Kad sam pričao taj vic o kojem govorite, želio sam da kažem da sam spreman, i danas to kažem, pokloniti se svakoj žrtvi – srpskoj, i bošnjačkoj, i hrvatskoj”, rekao je Nešić na sjednici.

Detektor je ranije pisao da je Nešić tijekom gostovanja na televiziji Happy, u emisiji “Ćirilica” posvećenoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ismijavao žrtve genocida pričanjem vica.

“Ako dozvolite, samo da kažem šalu jednu, koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj”, ispričao je on u emisiji.

Novinari su razgovarali s troje istraživača genocida koji smatraju da pričanjem vica o genocidu u Srebrenici Nenad Nešić vrijeđa preživjele žrtve genocida, ali i krši Krivični zakon BiH i negira genocid.

Iz Tužilaštva BiH su 11. lipnja na upit Detektora odgovorili da nisu zaprimili prijavu protiv Nešića zbog vica o žrtvama genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close