Petkovna molitva

Iranski ajatolah se vratio: Propovijed s puškom u ruci

"Palestinski narod ima zakonsko pravo braniti se", rekao je Hamenei, dodajući da ne postoji međunarodna organizacija koja može osuditi Palestince zbog njihovog prava na samoodbranu.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2024. u 15:20 Bljesak.info
'Our enemy is one': Ayatollah Khamenei

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, održao je prvu javnu propovijed u četiri godine, pozivajući muslimanske nacije da "vežu pojas obrane" od Afganistana do Jemena, Irana, Gaze i Libanona.

Ovaj značajan događaj održan je u okviru tradicionalne petkovne molitve, a Hamenei je govorio s puškom pored sebe, što je dodatno naglasilo njegovu poruku.

U svom govoru, Hamenei je istaknuo da "muslimanski narodi imaju istog neprijatelja", referirajući se na neprijatelje Irana i drugih muslimanskih država, uključujući Palestinu i Libanon.

Njegove tvrdnje uslijedile su nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, za koji je rekao da je legitiman čin, kao i nedavni iranski napad na Izrael.

Hamenei je naglasio da će Iran ponovo napasti Izrael "ako bude potrebno", a osudio je izraelske akcije prema Palestincima. U svom govoru, posebno je posvetio pažnju Hezbolahu i vođi te militantne skupine, Hassanu Nasralahu, koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu.

"Palestinski narod ima zakonsko pravo braniti se", rekao je Hamenei, dodajući da ne postoji međunarodna organizacija koja može osuditi Palestince zbog njihovog prava na samoodbranu.

Ova propovijed, koja je uključivala dio na arapskom jeziku, imala je za cilj osnažiti povezanost s libanonskom i palestinskom publikom, dok je Hamenei ohrabrivao zajedničku borbu protiv "okupacijskih snaga". Njegove poruke dolaze u vrijeme pojačanih tenzija u regiji, što dodatno ukazuje na složenost sukoba koji uključuje više aktera.

Izraelska vojska: Šef komunikacija Hezbolaha ubijen u napadu

Izraelska vojska je objavila da je "eliminirala" šefa komunikacijskih mreža Hezbolaha Mohammada Rashida Sakafija, prenosi Index.hr.

Vojska u priopćenju navodi da je izvela "precizan napad temeljen na obavještajnim podacima u području Bejruta".

"Kao dio svoje pozicije, Sakafi je uložio značajne napore u razvoj komunikacijskih sposobnosti između svih Hezbolahovih jedinica, u svim razdobljima djelovanja, kako bi se održao protok informacija kroz terorističku organizaciju", dodala je izraelska vojska.

Ujedinjeni Arapski Emirati: Sektaške milicije su skupo koštale Arape

Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju da su sektaške milicije na Bliskom istoku koštale arapski svijet i nadaju se da je budućnost regije arapski projekt koji je "pomiren sa svojim okruženjem", rekao je visoki dužnosnik.

"U svjetlu ratova i kriza koje prijete arapskoj i regionalnoj sigurnosti, nemamo drugog izbora nego obnoviti koncept nacionalne države i poštivati njezinu neovisnost i suverenitet", rekao je Anwar Gargash, diplomatski savjetnik predsjednika ove države na X-u.

"Era milicija sa svojim sektaškim i regionalnim dimenzijama skupo je koštala Arape i opteretila regiju", dodao je, očito misleći na šijitske milicije koje podržava Iran u regiji.

"Budućnost je za sigurnost, mir i prosperitet s neovisnim arapskim projektom, koji je usklađen sa svojim okruženjem", rekao je Gargash.

Također je rekao da dvodržavno rješenje za palestinsko-izraelski sukob "ostaje kamen temeljac za zaustavljanje niza ponavljajućih kriza".

Kopirati
Drag cursor here to close