Fateh Sherif Abu el-Amin

Izraelci ubili vođu Hamasa u Libanonu, Amerika zabrinuta zbog moguće osvete Irana

Fateh Sherif Abu el-Amin poginuo je zajedno s nekim članovima svoje obitelji u napadu na jugu Libanona.
Vijesti / Svijet | 30. 09. 2024. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa Hamasa u Libanonu ubijen je u izraelskom napadu, objavila je palestinska militantna skupina.

Fateh Sherif Abu el-Amin poginuo je zajedno s nekim članovima svoje obitelji u napadu na jugu Libanona, rečeno je.

Hamas vodi rat protiv Izraela u Gazi gotovo godinu dana. Slično libanonskoj militantnoj skupini Hezbollah, podupire je Iran.

Jutrošnja izjava Hamasa uslijedila je nakon što je druga palestinska militantna skupina, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), rekla da su trojica njezinih vođa ubijena u napadu u centru Bejruta.

Kopnena invazija?

Inače, izraelski portal Walla javlja da iako odluka još nije donesena na političkoj razini, Izraelska vojska (IDF) dovršava "značajne operacije" u sklopu pripreme za kopneni upad u južni Libanon.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da postoji konsenzus u vrhu IDF-a i na političkoj razini da je kopnena invazija samo pitanje vremena. "Cilj kopnenih manevara je uništavanje ciljeva, ali i projiciranje moći Izraela i IDF-a na Bliski istok, a naročito na Hezbolah", rekao je.

Bidenova administracija je zabrinuta da Iran planira osvetnički napad jer je Izrael ubio vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha i radi s Izraelom na obrani, rekao je sinoć CNN-u američki dužnosnik.

Amerika zabrinuta

Bidenova administracija predvodila je multinacionalnu obranu Izraela sredinom travnja, kada je Iran lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael kao odgovor na izraelski napad na visoke časnike Iranske revolucionarne garde u Siriji.

Američki dužnosnik odbio je reći kakav se napad očekuje od Irana, a nije naveo ni poteze koje poduzima američka vojska.

Strahovi od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku porasli su posljednjih tjedana kako Izrael intenzivira svoje napade na Hezbolah u Libanonu, a skupina koju podupire Iran obećava da će nastaviti svoju borbu iako je ubijen velik broj njezinih vrhovnih zapovjednika.

Nasrallah je ubijen u golemom izraelskom napadu u južnom Bejrutu u petak. Desetljećima je vodio najmoćniju proiransku militantnu skupinu na Bliskom istoku i njegova je smrt žestok udarac za Hezbolah, kao i velik udarac iranskoj kontroli nad regijom.

Kopirati
Drag cursor here to close