Nabil Qaouk

Izrael ubio još jedno važno ime Hezbolaha

Qaouk se pridružio Hezbolahu 80-ih godina i bio je zamjenik vođe, a kasnije i vođa ogranka te grupe u južnom Libanonu.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2024. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su danas da je još jedan visoki dužnosnik Hezbolaha, zapovjednik Nabil Qaouk, ubijen u sinoćnjem zračnom napadu na Beirut.

Qaouk je ubijen u udaru borbenih aviona u predgrađu Dahiyeh, poznatom uporištu Hezbolaha, navodi Times of Izrael.

Visoki član

Bio je zapovjednik Hezbolahove "preventivne sigurnosne jedinice" i visoki član središnjeg vijeća te libanske grupe, navodi se u priopćenju IDF-a.

Qaouk je bio blizak s rukovodstvom Hezbolaha i bio je "direktno umiješan u organiziranje terorističkih napada na državu Izrael i njene građane, uključujući napade proteklih dana", dodaje se u priopćenju izraelske vojske.

Kako se navodi, Qaouk se pridružio Hezbolahu 80-ih godina i bio je zamjenik vođe, a kasnije i vođa ogranka te grupe u južnom Libanonu.

Bio je i član Izvršnog vijeća, kao i zamjenik predsjednika tog tijela Hezbolaha.

Hezbolah za sada nije potvrdio Qaoukovu smrt, ali pristalice te grupe već objavljuju poruke u kojima oplakuju njegovu smrt, navodi Reuters.

Nekoliko visokih zapovjednika Hezbolaha ubijeno je u izraelskim napadima proteklih tjedana, uključujući glavnog lidera Hasana Nasralaha.

U napadu korišteno više od 80 tona bombi

Bombe teške više od ukupno 80 tona korištene su u izraelskom zračnom napadu u kojem je ubijen vođa proiranske milicije Hezbolaha, Hasan Nasralah, u Beirutu, izvijestili su u nedjelju izraelski mediji.

Bombe, uključujući bombe "razbijače bunkera" koje mogu probiti ojačane strukture, izbacila je formacija od najmanje 10 borbenih zrakoplova na podzemno sjedište Hezbolaha u južnom Beirutu u petak, navodi se. Nije bilo službene potvrde izvješća.

Zabrinutost od odmazde ili sveopćeg rata na Bliskom istoku raste nakon napada.

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom zračnom napadu na kompleks koji se nalazi ispod stambenih zgrada u predgrađu glavnog grada Libanona Bejruta.

Šiitska milicija Hezbolah jedan je od najvažnijih saveznika Irana u borbi protiv njihovog zajedničkog neprijatelja Izraela.

Poziv Irana

Iran je u subotu pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon ubojstva vođe proiranskog Hezbolaha Hassana Nasrallaha u izraelskom zračnom napadu na Libanon.

Misija Teherana pri Ujedinjenim narodima u New Yorku pozvala je na sastanak 15-članog tijela, navodi se u pismu u koje je agencija Dpa imala uvid.

Izrael je "počinio flagrantan čin terorističke agresije na stambena područja u Beirutu, koristeći razbijače bunkera koje je isporučio SAD", napisao je iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani u pismu najmoćnijem tijelu UN-a, aludirajući na bombe koje su korištene u napadu.

Kopirati
Drag cursor here to close