Tko leti...

Isak u Potočare došao helikopterom uz himnu stranke

Pozadina jednog videa bila je himna Snage naroda. Drugi je naknadno izbrisao.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2024. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici i komemoraciji za 14 identificiranih žrtava genocida koji je počinjen u ljeto 1995. godine.

Dva videa

''Sve žrtve genocida u Srebrenici, Prijedoru, Foči i drugim gradovima Bosne i Hercegovine treba zauvijek da ostanu svjedočanstvo o borbi našeg naroda za slobodu i dostojanstvo i da budu putokaz i poruka novim generacijama o nužnosti brige za sudbinu vlastite domovine. Upravo iz tih razloga trebamo se izboriti da se ovaj dan u BiH proglasi Danom žalosti kako bi budućim generacijama bila opomena da se ovakvo zlo nikada i nikome ne ponovi'', kazao je Isak, priopćeno je iz FMUP-a.

Isak za put u Srebrenicu na obilježavanje 29. godišnjice genocida iskoristio je helikopter FUP-a. Objavio je i dva videa.

''U jednom se'', piše portal Raport, ''vidi kako helikopterom nadlijeće Memorijalni centar Srebrenica i mezajre u Potočarima, a u drugom kako slijeće u Bratuncu. Pozadina videa bila je himna Snage naroda. Drugi je naknadno izbrisao''.

''Isak svaku priliku koristi da leti helikopterom FUP-a, a to pravda činjenicom da helikopter svakako ima mjesečnu normu odnosno obavezni broj sati leta, pa kako je rekao - da ne leti prazan on ga koristi'', navodi Raport.

I Avaz piše kako je ''u pozadini videa bila himna Snage naroda''.

''Kasnije je izbrisao snimku, vjerovatno iz razloga jer je shvatio da je neprimjereno da se objavljuje glazba na dan žalosti'', piše Avaz.

 

Kazna za himnu

Ranije je Središnje izborno povjerenstvo BiH izreklo kaznu od 6.000 KM stranci Snaga naroda i njezinom predsjedniku Isaku za spot, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naložila povlačenje ovog spota.

Član SIP-a Željko Bakalar konstatirao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcioniranje, ali da je visina kazne nedovoljna.

''Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regije'', rekao je je Bakalar te naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju Zvezda Granda – govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

''Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući učinak'', zaključio je Bakalar.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close