Zastupnički dom

Izmjene Izbornog zakona: Što predlaže SDA?

Klub zastupnika SDA u obrazloženju navodi da se, između ostalog, izmjenama traži da se osobama koje su u ratu napustile općinu prebivališta, omogući upis u birački popis…
Vijesti / Politika | 20. 05. 2024. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH održat će u utorak sjednicu na čijem bi se dnevnom redu trebala naći dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Jedan prijedlog podnijeli su zastupnici Kluba SDA, a drugi zastupnik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Prijedlog SDA

Klub zastupnika SDA u obrazloženju navodi da se, između ostalog, izmjenama traži da se osobama koje su u ratu napustile općinu prebivališta, omogući upis u birački popis kako bi glasali osobno ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta.

Mehmedović u obrazloženju svog zakonskog prijedloga navodi da su potrebne dopune Zakona kako bi se osiguralo sudjelovanje pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u svakom općinskom i gradskom vijeću i svakoj skupštini općine, grada i Brčko ditrikta, na način da će biti najmanje jedan Srbin, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Zakon o strancima

Na dnevnom redu je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač zastupnik Nihad Omerović koji kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema veleposlanstvo ni konzularnog predstavnika.

On navodi da bi bilo produktivno dogovoriti suradnju s počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i vanjskim pružateljem usluga, koji bi sudjelovali u prikupljanju zahtjeva za izdavanje viza za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnositelja zahtjeva u matičnoj zemlji, tako da on ne putuje u druge zemlje u kojima se nalaze veleposlanstva.

Generalski kor

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da zastupnici, u prvom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, koji se odnosi na potvrđivanja imenovanja generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH po hitnom postupku, te izvještaja Komisije zastupničkim zaključcima.

Banka, migracije i revizije

Pred zastupnicima će se naći i godišnji izvještaj Centralne banke BiH, informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu, te izvještaj o radu Pravobraniteljstva BiH za 2023. godinu.

Predviđeno je da zastupnici razmatraju i izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH i izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i sigurnost povratnika u BiH.

Na dnevnom redu, objavljenom na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH, su i dvije inicijative i to zastupnika Denisa Zvizdića i Mije Karamehić–Abazović.

Kopirati
Drag cursor here to close