Oslobađanje Mostara

JOB Mostar: HVO-a nije bilo u borbama u lipnju 1992.?!

Kako je najavljeno, manifestacija će započeti 11. lipnja u 11 sati polaganjem cvijeća na Mostu Hasana Brkića, a nastaviti u četvrtak i petak…
Vijesti / Politika | 10. 06. 2024. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HVO nije imao tad aktivna borbena djelovanja ni ovdje, ni u Podveležju, sve do samog kraja šestog mjeseca 1992. To moramo naglasiti radi pravilne identifikacije činjenica i povijesti. Danima u to vrijeme u gradu nije bilo HVO-a'', poručeno je to na konferenciji za medije Jedinstvene organizacije boraca povodom organizacije manifestacije ''Putevima pobjede Armije RBiH'', kojom će se obilježiti 32. godišnjica operacije ''Forsiranje Neretve''.

Forsiranje Neretve

Kako je najavljeno, manifestacija će započeti 11. lipnja u 11 sati polaganjem cvijeća na Mostu Hasana Brkića, a nastaviti u četvrtak i petak polaganjem na mjestima stradanja, kao i na svim mjestima koja su bila važna tijekom vojne operacije.

''Radi se o važnom događaju za pripadnike Armije RBiH. To je bila vojna operacija oslobođenja, naglašavam – grada Mostara, a ne jedne obale grada, kako se negdje može pročitati ili čuti. Manifestaciju smo odlučili podići na višu razinu, jer ona zbog svoje važnosti to zaslužuje. Ona je, ustvari, jedna od najsjajnijih akcija Armije RBiH, odnosno samostalnog bataljona obrane Mostara'', rekao je na konferenciji za medije predsjednik JOB-a Grada Mostara i ratni zapovjednik Esad Kosić.

Posebno je naglasio da je ''akciju u urbanom dijelu grada izvodila Armija RBiH pod zapovjedništvom generala Arifa Pašalića i suradnika''.

''Neki od naših suboraca su nažalost poginuli. Mi smo u roku od 40 dana poslije izgubljene borbe uspjeli izvršiti forsiranje Neretve, te zauzeti osnovne položaje koje smo imali na početku agresije, a zatim proširili napad i oslobodili teritoriju do sastavljanja s jedinicama na platou Podveležja. S njima smo se spojili 16. lipnja i vjerojatno izvojevali najveću pobjedu Armije RBiH. Oslobodili smo teritoriju od 200 kilometara četvornih, postavili linije, zarobili mnogo naoružanja, te uspješno izvršili zadatak'', dodao je Kosić.

HVO nije bio u borbama?

Ratni zapovjednik Esad Humo je istaknuo i doprinos MUP-a RBiH koji je cijelo vrijeme bio u Armiju RBiH.

''Njihov veliki doprinos ne smijemo zaboraviti! MUP je aktivno sudjelovao svo vrijeme u svim djelovanjima, a imali su i dodatna zaduženja. To je dio šire akcije oslobađanja Hercegovine. Borbena djelovanja u Mostaru izvodio je samostalni bataljon Armije RBiH, u koordinaciji s HVO-om, ali HVO nije imao tad aktivna borbena djelovanja ni ovdje, ni u Podveležju, sve do samog kraja šestog mjeseca 1992. To moramo naglasiti radi pravilne identifikacije činjenica i povijesti. Danima u to vrijeme u gradu nije bilo HVO-a. Jeste, istina, jedan vod njihove vojne policije koji je ušao da čisti teren, da prebiraju Fejićevu ulicu, ali u borbenim djelovanjima ih nije bilo. I u Blagaju i Bijelom Polju gdje su formalno postojale jedinice HVO-a, i sad tvrdim, u svom sastavu imali su dominantan broj Bošnjaka'', dodao je Humo.

Posebno je naglasio jedan vojni zadatak koji su ispunili vojnici Mostarskog bataljona na Mazoljicama.

''Bilo je to uništenje oklopnog transportera. Kolona je prevođena transporterom bila krenula na Konak, ali je u tome spriječena. Masu artiljerije smo zarobili u Podveležju, koja je ubrzo završila kod HVO-a'', napomenuo je.

Zapovjednik Esad Eminović se prisjetio izdavanja naredbe da se krene s vojnom operacijom oslobođenja platoa Podveležja.

''Iz Podveležja su 15. lipnja došla trojica vojnika, koji su tražili zapovjednika Pašalića. Odveo sam ih osobno kod rahmetli generala. On je sjeo, napisao kratku naredbu, s kojom su se vratili, te dan kasnije proveli uspješnu akciju. Tu smo se sreli sa zapovjednicima Špagom i Isićem, te vidjeli nešto zarobljenih vojnika neprijateljske vojske'', rekao je Eminović.

Lipanjske zore

S druge strane, povodom 32. obljetnice oslobođenja Mostara održat će se u Vojarni "Stanislav Baja Kraljević" središnja svečanost, a tom prilikom bit će otkriven i spomenik "Zore slobode".

Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda hrvatskih nad srpskim snagama u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore zauzeta je dolina rijeke Neretve, a , kako se navodu, u njoj je sudjelovala jedna bošnjačka dobrovoljačka jedinica.

Bonus video

Video: Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close