Nitko ne zna

Kada će biti izabran policijski ravnatelj u HNŽ?

Iz Sindikata policije HNŽ poručuju kako bi imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja policije bila loša odluka jer vršitelj dužnosti, kao takav, nema pune ovlasti poput ravnatelja.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2022. u 07:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konkurs za imenovanje Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog ravnatelja Hercegovačko-neretvanske županije, raspisan je prije godinu dana. Do sada je Komisija za izbor i imenovanje obavila intervju sa 32 kandidata, no Nezavisni odbor, ipak, nije imenovan.

S druge strane iz redova HDZ-a BHRT doznaje da bi policijski ravnatelj trebao biti izabran prije Općih izbora, ali nije pojašnjeno i na koji način.

Nepostojanje policijskog ravnatelja od 2014. godine koči sve procese u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. Odlazak u mirovinu, uposlenje novih djelatnika, napredovanje u službi. Isključivo je to pitanje između HDZ-a BiH i SDA koji do sada nisu našli politički kompromis. Iz HDZ-a pak poručuju kako bi do dogovora uskoro moglo doći.

Stjepan Bošković, predsjednik ŽO HDZ BiH, kaže: ''Mogu reći da se razgovori vode i da smo blizu rješenja. I ja se nadam da u skoro vrijeme imamo rješenje za ravnatelj''.“

Iz SDA nitko nije želio komentirati ovo pitanje. Neslužbeno, vladajuće strukture imaju namjeru izmijeniti Zakon o policijskoj službi kako bi se imenovao vršitelj dužnosti policijskog ravnatelja. Iz oporbe smatraju da je ovo još jedan predizborni trik vladajućih stranaka.

Slaven Raguž, Skupština HNŽ (HRS): "Tome procesu se pristupilo krajnje površno, krajnje aljkavo. To je tipično ona SDA-HDZ-ovska priča 'idemo se dogovarati ali nećemo učiniti ništa da do dogovora dođe. Do izbora ravnatelja policije u ovom mandatu neće doći''.

Iz Sindikata policije HNŽ poručuju kako bi imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja policije bila loša odluka jer vršitelj dužnosti, kao takav, nema pune ovlasti poput ravnatelja.

Fadil Čustović, zamjenik predsjednika Sindikata policije HNŽ: ''Po policijske službenike bilo najbolje ukoliko bi se imenovao ravnatelj policije u svom punom kapacitetu. Dakle, da se provede kompletna procedura i da se imenuje ravnatelj po svim zakonskim procedurama.“

Za danas je zakazan finalni razgovor o prijedlogu kandidata policijskog ravnatelja, a o njemu bi se trebala očitovati i Vlada sljedećega tjedna. Do rješenja ovog pitanja MUP-u HNŽ-a će nedostajati 240 policijskih djelatnika.

Kopirati
Drag cursor here to close