Mehmedović

Kako i od koga se kupuju službeni automobili?

Glavno tajništvo Vijeća ministara prošle godine kupilo je pet vozila i za njih izdvojio više od pola milijuna KM od M.R.M. Ljubuški.
Vijesti / Politika | 31. 07. 2024. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni parlamentarac Šemsudin Mehemdović objavio je kako je prema podacima iz odgovora na njegovo zastupničko pitanje, 75 institucija Bosne i Hercegovine, u trogodišnjem razdoblju od 2021. do 2023. godine, za kupovinu službenih vozila potrošile više od 13 milijuna konvertibilnih maraka, i to: 12 milijuna KM u državi i milijun KM izvan Bosne i Hercegovine za potrebe diplomatsko-konzularne mreže.

244 skupocjenih vozila

''U navedenom razdoblju kupljeno je 244 skupocjenih vozila. Kako sam javnost ranije upozoravao, većina ovih vozila data je na nepotrebno i neopravdano raspolaganje dužnosnicima i državnim službenicima 24 sata dnevno'', navodi Mehmedović.

Rekao je kako je aktualno Vijeće ministara ''pokazalo izuzetnu bahatost u trošenju proračunskog novca''.

''U samo jednoj godini – 2023. na kupovinu vozila potrošeno je osam i pol milijuna KM, što je duplo više nego što je to činila vlast u dvije godine prije toga. Prošle godine je kupljeno 149 vozila ili 61 posto od ukupnog broja u trogodišnjem razdoblju, što govori o njihovoj potpunoj odvojenosti od društva u kojem žive'', rekao je.

''Više od 8 milijuna KM ili 67,60% od ukupnih proračunskih sredstava za ovu namjenu potrošeno je na kupovinu 150 vozila od 4 firme za koje mediji već godinama tvrde da su itekako bliske dvjema političkim strankama, HDZ-u i SNSD-u. Dakle, dvije trećine od ukupno 12 milijuna KM u Bosni i Hercegovini tenderima je dodijeljeno za 4 firme. Od M.R.M. Ljubuški, uključujući i Podružnicu Mostar, kupljeno je 60 vozila i za njih je ovoj firmi ukupno plaćeno 4,5 milijuna KM. Dakle, 37 posto od ukupnih proračunskih sredstava je naplatila firma M.R.M. Ljubuški'', rekao je Mehemdović.

Jedna firma kao njih 21

''Guma M Mostar, Brčko Gas i Auto Plus Banja Luka prodali su državnim institucijama ukupno 90 vozila za tri godine. Svaka od ovih firmi je naplatila po više od milijun KM. Institucije na čijem čelu su kadrovi bliski HDZ-u i SNSD-u, u pravilu, kupuju vozila od spomenute 4 firme'', tvrdi Mehmedović.

Rekao je kako je Glavno tajništvo Vijeća ministara prošle godine kupilo pet vozila i za njih izdvojio više od pola milijuna KM od M.R.M. Ljubuški.

''Od iste firme je 2021. godine Granična policija, kada je sadašnji bjegunac od bh. pravosuđa Zoran Galić bio njen direktor, kupila vozila u vrijednosti od dva milijuna KM, a od Brčko Gas-a od milion KM u 2023.'', kazao je u obraćanju medijima.

Mehmedović je ukazao na to da je firma M.R.M iz Ljubuškog naplatila više proračunskog novca nego 21 firma zajedno.

''Dok se u medijima govori nejednakosti, majorizaciji i ugroženosti, u praksi određene strukture vlasti. Dok se u javnom prostoru desetinama godina ponavlja neutemeljena priča o državni proračunski novac koriste za bogaćenje određenih slojeva društva. Preostalih 32 posto proračunskog novca potrošeno je na kupovinu službenih vozila od 21 firme – iz Sarajeva, Tuzle, Visokog, Odžaka. Znači, M.R.M. Ljubuški je za službena vozila prodana državnim institucijama za tri godine naplatio više nego 21 firma zajedno'', rekao je Mehmedović.

Zloupotreba zakona

Dodao je kako ''sve navedeno govori o zloupotrebi Zakona o javnim nabavkama, o organiziranoj korupciji i namještanju tendera u šta je politika duboko upletena''.

''Kada je već tako, nema potrebe da se tenderi raspisuju ako se unaprijed zna da su uvjeti o kupovini usklađeni s mogućnostima koje određena firma jedino ispunjava i ako se zna od koga će institucija izvršiti javnu nabavku. To je i razlog odustajanja mnogih firmi na tenderu. Slična situacija je i kod natječaja za zapošljavanje u državnoj službi. Cijela procedura je obesmišljena imenovanjem podobnih članova natječajnih povjerenstava i unaprijed dostavljenim konkursnim pitanjima i odgovorima onima koji trebaju biti zaposleni na određeno mjesto, a na kojem vrlo često već u rade po ugovoru o djelu'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close