Glasujem za ?

ANKETA | Ovo su kandidati za (grado)načelnike u Hercegovini

Donosimo vam popis osoba koje se u Hercegovini bore za (grado)načelnička mjesta.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2024. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju biraju općinske načelnike i gradonačelnike, koji će upravljati lokalnom administracijom i provoditi odluke vijeća. Ovi izbori su osmi po redu od proglašenja neovisnosti 1992. godine i održavaju se svake četiri godine, osim u Mostaru. Na ovogodišnjim izborima će biti izabrano ukupno 3.200 vijećnika i odbornika, te 143 načelnika i gradonačelnika.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovjerilo 296 političkih subjekata za izbore, uključujući stranke, koalicije i nezavisne kandidate. Na izborima se biraju načelnici direktno, osim u Sarajevu, Mostaru i Brčkom, gdje se gradonačelnik bira putem vijeća. U Sarajevu i Mostaru, gradonačelnik se bira putem glasova vijećnika, dok u većini drugih zajednica građani direktno biraju svoje predstavnike.

Donosimo vam popis osoba koje se u Hercegovini bore za (grado)načelnička mjesta. 

Konjic

Trenutni gradonačelnik  Konjica je Osman Ćatić (SDA). Za načelničku poziciju osim njega ove godine na izborima se bore i Emir Đulić, donedavni direktor BH Pošte Mostar ispred SDP-a i neovisni kandidat Adnan Faladžić, bivši SDA ministar financija HNŽ.

Gradsko vijeće u Konjicu broji 27 članova. Trenutno SDA ih ima 16, SDP ima četiri, SBiH 2, Platforma za progres 1, te je četvero vijećnika neovisno.

Jablanica

Trenutni gradonačelnik Jablanice Damir Šabanović, on se opet nalazi na listi za gradonačelnika najozbiljniji protukandidat će mu biti SDA-ov Emir Muratović, aktualni predsjednik Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće Jablanica ima 19 vijećnika, u trenutačnom sazivu Općinskog vijeća Jablanica 6 je vijećnika SDA,  SDP ima 4 vijećnika, SBB i LDS imaju po jednog, dok je u Jablanici jedan zajednički predstavnik HDZ-a i HDZ-1990. Ostalo su neovisni vijećnici.

Čitluk

Načelnik Općine Čitluk je Marin Radišić (HDZ). On se kandidirao za još jedan mandat, a suprotstavit će mu Ivan Odak (HDZ 1990).

Općinsko vijeće Čitluk inače broji 25 vijećnika. Trenutno, HDZ ima 18 vijećnika, HDZ 1990 ima 3 vijećnika te 2 člana HKDU i dva neovisna vijećnika.

Prozor - Rama

Dugogodišnji načelnik Jozo Ivančević. Na vlast je došao kao kadar HDZ 1990, godine 2022. godine i on i vijećnici devedesetke napuštaju stranku i prelaze u nezavisne, odnosno samostalne zastupnike, a 2023. osnovali su novi stranku Ramsku narodnu stranku.

Pored Ivančevića kandidirao se Luka Faletar (HDZ 1990), te Slavko Bilić (HDZ BiH).

Općinsko vijeće Prozor – Rame broji 21 vijećnika, od toga je 10 samostalnih vijećnika, sda ima 3 vijećnika, HDZ BiH 6, a Lista za prozor 2.

Stolac

Gradonačelnik Stoca već 20 godina je Stjepan Bošković (HDZ BiH). Bošković se kandidirao i za peti mandat, jedini protukandidat mu je zajednički kandidat SDA i SDP Zoran Turković.

Gradsko vijeće Stolac ima 17 vijećnika. Od toga 3 su HDZ-ova vijećnika, jedna vijećnica iz HDZ-1990., jedan član HSS-a, jedan iz HSP-a, a jedan iz HSP-a BiH, jedan SNSD-ov vijećnik, vijećnica HKDU, predstavnik liste za Prenj i Rotimlju. Sedam je neovisnih vijećnika.

Čapljina

Trenutni gradonačelnik Čapljine je Smiljan Vidić, koji se nakon podignute optužnice nije kandidirao.

No interesa za gradonačelničku stolicu u Čapljini ima, pa se pet kandidata prijavilo na listu, a to su Ajman Šoše (SDA); Iva Raguž- HDZ BiH Kristijan Falak (HDZ 1990.); Pero Previšić (Čapljinska neovisna stranka - Čapljina u srcu), Bosiljko Jukić (Pokret Hum)

Gradsko vijeće Čapljine ima 25 vijećnika, 15 je vijećnika koalicije HDZ BiH i HSS, 3 Koalicije Čapljina u srcu, tri iz Koalicije za Čapljinu jednaku za sve, 2 iz SDA, 1 iz SDP-a ze 1 neovisni.

Neum

Dragan Jurković je načelnik u Općini Neum, a ove godine nema niti jednog protukandidata, pa je praktično osiguran novi mandat.

Vijeće broji 15 članova, od čega je trenutno 10 HDZ-ovih, 3 ima HDZ 1990, te po jednog HKDU i HRS.

Ravno

Ravno također zna svog budućeg načelnika, a to je jedini kandidat na listi i trenutni načelnik Andrija Šimunović.

Općinsko vijeće ima 15 vijećnika, 11 ih je iz HDZ-a, jedan iz HDZ 1990., te tri iz SNSD-a.

Mostar 

Trenutni gradonačelnik Mostara je Mario Kordić (HDZ). Grad Mostar je kao to je već istaknuto 'poseban' te se gradonačelnik ne bira direktno, a već se ranije pisalo o tome kako su birači dovedeni u zabludu.

Mostar se sastoji od šest gradskih područja, odnosno šest izbornih jedinica, a cijeli grad kao jedna jedinica lokalne samouprave od Grabovice na Sjeveru do Žitomislića na jugu, Pologa na zapadu do Podveležja na istoku predstavlja sedmu zajednički izbornu jedinicu tj. gradsku listu. Iz šest područja bira se 22 vijećnika, dok se preostalih 13 bira s gradske liste - tko su kandidati za izborna područja pročitajte OVDJE.

Ljubuški

Vedran Markotić (HDZ) trenutni je gradonačelnik Ljubuškog. On na izborima nema protukandidata, pa se može računati da je već pobijedio u Ljubuškom.

Gradsko vijeće Ljubuški broji 25 vijećnika, od toga 19 je HDZ-ovih vijećnika, 4 su HDZ 1990, te jedan HSP-ov vijećnik.

Posušje

Trenutni načelnik Ante Begić osigurao je novi mandat s obzirom da nema protukandida.

Gradsko vijeće u Posušju ima 25 vijećnika od toga je 14 HDZ-ovih, 3 iz HDU BiH, HSP dr. Ante Starčević ima 3 vijećnika, HDZ 1990 2, HSS BiH 2, te je jedna neovisna vijećnica.

Grude

Načelnik Općine Grude već 12 godina je Ljubo Grizelj (HDZ BiH), protiv kojeg je podignuta optužnica na Županijskom tužiteljstvu. I na ovim izborima se kandidirao za dosadašnju poziciju, a jedini protukandidat mu je Tomislav Bandić (HRS).

 

Dvadeset i pet je vijećnika u vijeću općine, HDZBiH tu ima 17 vijećnika, HRS 3,  HSP i SDP po dvoje, te HSS jednog vijećnika.

Široki Brijeg

Trenutni gradonačelnik Širokog Brijega je Miro Kraljević, koji već 20 godina 'vlada' Gradom, no ove godine se nije kandidirao.

Na ovim izborima dva su kandidata za gradonačelnika Žarko Lasić ispred HDZ 1990, te HDZ-ov Ivo Pavković.

 

Gradsko vijeće ima 25 vijećnika tatrenutno su u njemu tri člana HDZ BiH, jedna članica HDZ 1990, jedna član HSS-a, jedan iz običnog HSP-a, a jedan iz HSP BiH, zatim predstavnik SNSD-a, vijećnica HKDU, predstavnik liste za Prenj i Rotimlju, te čak sedam neovisnih vijećnika.

Tomislavgrad

Ivan Buntić (HNP) trenutni je načelnik Tomislavgrada.  Buntić se ponovno kandidirao a ovaj put će biti kandidat ispred HNP-HDZ 1990, Tomislav Krišto (HDZ BiH) će mu biti protukandidat.

Općinsko vijeće ukupno ima 25 članova. HNP 10 vijećnika, HDZ 1990 ima dva vijećnika, SDA jednoga, , HNL (Hrvatska nezavisna lista) ima 2,, HDZ-BiH ima četiri 4 dok HSP ima jednog, 4 vijećnika su samostalna.

Livno

Trenutni gradonačelnik Livna je Darko Čondrić (HDZ), kandidirao se i za novi mandat, a imat će još tri protukandidata. Jugoslav Brdar (SDP), Mate Vukadin (HDZ 1990) i Stipo Đapić (neovisni).

 

Gradsko vijeće Livna trenutno ima 31 člana trenutno je od toga 10 HDZ-ovih, HDZ 1990 ih ima 7, HRS dva, klub samostalnih vijećnika ima 3, SDA BiH 3, ŽNL 3, SDP 2 i jednog samostalnog vijećnika.

Bonus video:

Video: PRIJE #ufc IMAM JOS JEDAN SAN - ERKO JUN | CANCAST Podcast 
Kopirati
Drag cursor here to close