ANKETA

PITAMO VAS: Za koga ćete glasati na izborima u Mostaru?

Za razliku od drugih jedinica lokalne samouprave u BiH u kojima se općinski, ili gradski vijećnici ili odbornici biraju iz jedne izborne jedinice, u Mostaru postoji 7 izbornih jedinica. A gradonačelnik se ne bira direktno, nego tek posredno.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2024. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je, znamo, i dalje jedinstven slučaj. Tako je i sa izborima, pa će i ovi predstojeći proteći u ovom gradu po posebnoj, specifičnoj proceduri. A procedura kaže, u prijevodu, Mostar je jedan grad, ali i nije. Kako se uzme.

Iz Gradske izborne jedinice koja obuhvaća cijelo područje grada tako se bira se 13 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, dok se njih 22 biraju iz 6 izbornih jedinica - tri s većinskim bošnjačkim i tri s većinskim hrvatskim stanovništvom. To je ostavština bivšeg uređenja Mostara, kada je grad nakon rata bio podjeljen na šest općina-tri s većinskim bošnjačkim i tri s većinskim hrvatskim stanovništvom.

''Statutom ga''

Kada je bivši visoki predstavnik Pady Ashdown nametnuo novi statut Mostara, općine su ugašene, a zamijenila su ih gradska područja, s tim da su se granice gradskih područja poklapale s granicama općina. Iz svih gradskih područja, neovisno o broju stanovnika, birala su se po tri vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

No, takva izborna pravila po apelaciji hrvatskih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim jer glas svakog birača nije vrijedilo jednako. Primjerice iz većinski bošnjačkog gradskog područja Sjever, koje broji oko 5.000 birača, biralo se 3 vijećnika kao i iz većinski hrvatskog gradskog područja Jugozapad koje broji 25.000 birača.

Jedna kuća, dva krova

Diskriminacijske odredbe izmjenjene su nakon dogovora lidera HDZ BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, u Parlamentu BiH, na način da je, sada, broj vijećnika iz svakog gradskog područja srazmjeran broju stanovnika.

Tako se po novim izbornim pravilima 22 vijećnika u GV Mostara bira na sljedeći način; iz izbornog poručja Sjever biraju se 2 vijećnika, kao i iz izbornog područja Jugositok, dok se iz Starog grada bira 5 vijećnika.

Iz izbornih područja s većinskim hrvatskim stanovništvom 2 vijećnika biraju se iz izbornog područja Jug, 4 iz izbornog područja Zapad i 7 iz izbornog područja Jugozapad.

Područje interesa

Ono što širu javnost, a vjerujemo i većinu Mostaraca interesira je odgovor na pitanje koja mostarska naselja pripadaju kojem gradskom području.

Tri većinski bošnjačka gradska područja su Sjever, Stari grad i Jugoistok. Gradsko područje Sjever obuhvaća sjeverna naselja Mostara. To su: Gornja i Donja Drežnica, Striževo, Humi, Kuti livač, Potoci, Vrapčići, Prigrađani i Željuša.

Gradsko područje Stari grad obuhvaća urbani dio istočnog Mostara, od Zalika do Opina i to naselja; Brankovac, Carina, Donja Mahala, Luka, Šehovina, Opine, Tekija i Zalik.

Gradsko područje Jugoistok obuhvaća istočnomostarska naselja; Kočine, Dračevice, Gnojnice, Podveležje, Kružanj, Rabine, Vranjeviće i Blagaj.

Tri gradska područja s većinskim hrvatskim stanovništvom su Zapad, Jugozapad i Jug. Gradsko područje Zapad obuhvaća naselja; Centar II, Rudnik, Orlac, Goranci, Vrdi i Bogodol.

U gradskom području Jugozapad nalaze se naselja; Strelčevića, Bijeli Brijeg, Cim i Ilići, dok gradsko područje Jug obuhvaća južna prigradska naselja; Buna, Jasenica, Kruševo, Slipčići, Gubavica, Ortiješ, Baćevići, Žitomislići i Hodbina.

Nagodi me nježno

Spomenimo i to da, ovako glomazan sustav i postojanje šest izbornih područja, daje mogućnost izbornog inženjeringa, gdje se glasači iz nacionalno čistijih područja prebacuju tamo gdje se može lakše ubosti dodatno mjesto u Gradskom vijeću. Toga je bilo na prošlim izborima, a biti će, možda u sličnom obliku i ovaj put.

No, ono najvažnije za sami kraj – iako se određeni kandidati već sada nameću kao budući gradonačelnici, to nema veze sa stvarnošću – u Mostaru gradonačelnika ne biraju građani izravno, nego se on bira dogovorom vijećnika (čitaj: stranaka) u novom sazivu Gradskog vijeća.

A kako se stranke pitaju i oko kandidata, onaj koji je trenutno isturen kao nositelj liste sutra ne mora biti i kandidat za gradonačelnika. I u tome je, također, kvaka.

Kopirati
Drag cursor here to close