Konstruktivan razgovor

Konaković s Borrellom: Usklađenost vanjske politike BiH s EU prošle godine bila stopostotna

Kada je riječ o sljedećim koracima, ministar je naglasio kako će usvajanje pregovaračkog okvira biti od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njezin daljnji put ka punopravnom članstvu u EU.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2024. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 21. lipnja 2024. godine, s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i "Grupe prijatelja Zapadnog Balkana" u Goettweigu.

Ministar Konaković se na početku razgovora zahvalio visokom predstavniku EU na potpori u nastojanjima da se donese Odluka o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Pregovarački okvir

Izrazio je nadu kako će Bosna i Hercegovina uskoro imati pregovarački okvir kao i prvu Međuvladinu konferenciju te kako će proširenje EU ostati visoko u prioritetima institucija EU u
Bruxellesu.

Kada je riječ o sljedećim koracima, ministar je naglasio kako će usvajanje pregovaračkog okvira biti od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njezin daljnji put ka punopravnom članstvu u EU.

Naglasio je kako je pred nama izazovan reformski put, ali ostajemo odlučni da BiH učinimo punopravnom članicom europske obitelji.

Usklađivanja

Izvijestio je sugovornika kako nastavljamo s usklađivanjem vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, istaknuvši kako je prošle godine ta usklađenost bila stopostotna.

Visoki predstavnik Borrell je naglasio važnost nastavka reformskog procesa BiH kao i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK.

Poručio je kako od BiH očekuje napredak u sljedećem razdoblju, kako bi iskoristila ovu povijesnu priliku da svoju budućnost čvrsto veže za Europsku uniju.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o značaju Plana rasta koji predstavlja jedinstveni program
za provedbu reformi i daljnju integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i jačanje gospodarske integracije.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju regionalne suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close