Pismo

Konakoviću odgovorili Dodik i Rusija  

Dodik je dodao da bi se tako izbjegao utjecaj Bizanta i spremno dočekala austrougarska aneksija BiH.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2024. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je kako je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković pozivom da ostane OHR demonstrirao da je na dobrom putu da BiH vrati u srednji vijek.

"Poslije današnjeg istupa, logično je očekivati da zatraži povratak velikog vezira i punu jurisdikciju sultana i Porte nad BiH", naveo je Dodik na svom profilu na društvenoj mreži X.

Pročitajte još

Dodik je dodao da bi se tako izbjegao utjecaj Bizanta i spremno dočekala austrougarska aneksija BiH.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH su ocijenili da Konaković pokazuje "strah od suvereniteta" i naglasili da je OHR anakronizam koji onemogućava postizanje dogovora između strana u BiH.

"Oni koji pozivaju na očuvanje OHR-a potvrđuju svoju nesposobnost da samostalno odlučuju i snose odgovornost za njih", rečeno je Srni iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH povodom pisma Konakovića upućenog članicama PIC-a, dužnosnicima SAD, EU, kao i zemalja Unu kojem je zatražio da zadrže OHR u BiH.

U pismu upućenom 26. srpnja, Konaković tvrdi kako bi BiH u suprotnom postala "nefunkcionalna zemlja" izložena navodnom malignom ruskom utjecaju.

Iz ruskog Veleposlanstva ukazuju da se ova fobija može okvalificirati kao "strah od suvereniteta".

"Bez istinskog suvereniteta nijedna zemlja nije održiva", naveli su iz ruskog Veleposlanstva te dodali kako je njihov stav dobro poznat, a to je da Christian Schmidt nije legitimni visoki predstavnik zato što nije odobren od Vijeća sigurnosti UN.

Na Konakovićevo pismo reagirali su i ministri u Vijeću ministara ali i članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close