Obmane

Obračun u Tomislavgradu: Nogometni klub i glazbena škola odgovaraju predsjedniku HDZ-a

Glazbena škola navodi kako je nejasan je motiv Kontinih nastupa negativno usmjerenih prema njima.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2024. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometni klub i glazbena škola iz Tomislavgradu objavili su priopćenje za javnost u kojem se protive izjavama Dragana Konte, zastupnika HDZ-a u Skupštini Hercegbosanske županije, čelnika HDZ-a u toj županiji te izaslanika u federalnom Domu naroda.

Pravdanje sredstava

HNK Tomislav navodi da je Konta jučer u više navrata, kako na samoj sjednici, tako i u izjavama za medije negativnim i neistinitim izjavama o HNK Tomislavu, Županijskom nogometnom savezu, a posebno o tome kako HNK Tomislav iz Tomislavgrada nije opravdao sredstva koja je dobio iz granta za sport pri Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a za 2023. godinu.

''Dužni smo u obrani istinitosti i digniteta HNK Tomislava demantirati izneseno. Podsjećamo kako je HNK Tomislav iz Tomislavgrada, kao klub sa stoljetnim postojanjem i tradicijom već treću godinu nastupa u Prvoj ligi Federacije BiH, jedini u županiji, ali i našoj široj regiji. Također vrijedi kazati kako smo mi klub s dugogodišnjim značajnijim ulaganjima u infrastrukturu, najrazvijenijim omladinskim pogonom koji je iznjedrio mnoge igrače koji nastupaju u renomiranim europskim ligama, te klub koji redovito izvršava svoje obveze prema igračima, dobavljačima i državi. S toga smo neugodno iznenađeni jučerašnjim istupima gospodina Konte'', naveli su iz HNK Tomislav.

Kažu kako u 2023. godini Županijski nogometni savez uz suglasnost svih nogometnih klubova županije donosi Pravilnik o raspodjeli sredstava za nogomet koji se vrši pri Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a, po kojem HNK Tomislav ima pravo na novčani iznos od 100.000 KM.

''Nažalost, određenim aktima HNK Tomislav je bio ograničen na 50.000 KM, te smo nakon utroška istih uredno opravdali doznačena sredstva, kako prema županiji, tako i prema svim drugim razinama vlasti'', naveli su.

Nikome dobro

Dodaju kako je u 2024. godini zahvaljujući Vladi HBŽ-a izmijenjen Pravilnik, te je i HNK Tomislav mogao dobiti dogovorena sredstva, kao i ostali klubovi s područja županije.

''Temeljem ovogodišnjeg dogovora članova Županijskog nogometnog saveza, s kojim su suglasni svi klubovi, Vlada je na prijedlog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a rasporedila sredstva za nogomet, vodeći računa o rangu natjecanja, brojnosti omladinske škole, uposlenih djelatnika i potreba razvoja infrastrukture. Gospodine Konta, podjela sredstava za nogomet je neprihvatljiva na način povlačenja paralele Livna i Tomislavgrada, te takve izjave narušavaju prijateljske odnose između klubova, članova Županijskog nogometnog saveza, te žitelja Hercegobosanske županije i nikome ne donose dobro'', navode iz kluba i pitaju Kontu je to to njegov  osobni stav ili stav HDZ-a BiH u Hercegbosanskoj županiji?

Potom se oglasila i Srednja glazbena škola navodeći kako su se u proteklom razdoblju čuti ''razne konstantne insinuacije i komentare na račun Glazbene škole u Tomislavgradu, a posebno je to bilo izraženo na zadnjoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije kada je gospodin Dragan Konta, zastupnik HDZ-a BiH u više navrata negativno komentirao organizaciju i rad škole''.

Obmane

''S toga smo se odlučili javno reagirati i upoznati javnost o istini, koja se uporno prešućuje, a obmane postaju svakodnevni narativ. Gospodine Dragane Konta, podsjećanja radi, Glazbena škola u Tomislavgradu osnovana je sada već davne 2001. godine, te su se u njoj školovale i školuju mnoge generacije glazbeno nadarenih Duvnjaka. Posebno čime se ponosimo jeste činjenica kako su naši bivši učenici sadašnji nositelji glazbene izobrazbe u našoj školi, te trenutno brojimo 15 uposlenih djelatnika. Vrijedi spomenuti kako našu školu pohađa 90 učenika u Tomislavgradu i 37 učenika u područnom odjelu u Kupresu, na što smo posebno ponosni, jer smo i nadarenoj djeci Kupresa omogućili dostupnost pohađanja glazbene škole. Nositelji smo mnogih nagrada na raznim natjecanjima, samo ove godine njih 11, a u našoj školi djeca mogu pohađati glazbeno obrazovanje glasovira, gitare, harmonike, flaute, saksofona, klarineta i trube, čime spadamo u red najorganiziranijih glazbenih škola u Federaciji BiH. Aktivni smo sudionici svih kulturnih i glazbenih događaja u našoj općini. Sve ove činjenice dale su nam za pravo 2017. godine pokrenuti inicijativu za osnivanje srednje glazbene škole u Tomislavgradu, kako bi našoj nadarenoj djeci s područja županije omogućili dostupnost pohađanja srednjoškolskog glazbenog obrazovanja, jer žalostila je istina kako su roditelji morali voziti djecu u okolne općine drugih županija. Obradovala nas je vijest kako je Vlada Hercegbosanske županije konačno tijekom 2024. godine donijela odluku o osnivanju Srednje glazbene škole u Tomislavgradu i to na praktičan i ekonomičan način, odnosno preregistracijom naše škole, gdje će se moći obrazovati osnovnoškolski i srednjoškolski program, te se neće povećati broj administracije i broja uposlenih'', naveli su iz škole.

Dodaju kako je nejasan je motiv Kontinih nastupa negativno usmjerenih prema njima.

''Jedino ih možemo razumjeti kao političke, odnosno politikanske s ciljem nerješavanja problema postojanja srednje glazbene škole na području naše županije i vraćanja ponovnog, davno prebrođenog sukoba na relaciji Livno-Tomislavgrad'', reagirala je Škola.

 

Kopirati
Drag cursor here to close