Dozvole za izgradnju

Kordić i Marić o Mevlani – Drugačija pozadina oko priče o lokaciji

Mario Kordić rekao je kako ne želi da se stvara narativ da netko nekom nešto brani.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Inicijativa nije bila dobronamjerna. To je predizborna atmosfera i nekakve političke poruke su se kroz to htjele poslati. Nije pristojno, nije dobro, nije poželjno u gradu na takav način gurati te inicijative i zbog toga sam reagirao. Što se tiče samog lokaliteta i cijele priče oko toga, mislim da sam puno puta vrlo jasno komunicirao da ne postoje ni pravni ni formalni uvjeti za izdavanje bilo kakvih dozvola na tom lokalitetu'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić govoreći o odbijenoj inicijativi vijećnika Mirze Drežnjaka o dozvolama za izgradnju centra Mevlana kojeg traži Islamska zajednica u Mostaru.

Rekao je da ne želi da se stvara narativ da netko nekom nešto brani.

Priča se o procedurama

''Pričamo samo o procedurama, o legalnom postupku u Gradu Mostaru koji je takav kakav je i ima ga se držati bilo koja vjerska zajednica isto kao što mi građani trebamo i držimo'', rekao je Kordić.

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, rekao je kako je danas inicijativa iznesena od Mirze Drežnjaka.

''Postoje dva načina kako se to može riješiti. Jedan od načina je donošenje regulacijskog plana središnje zone i mi smo donijeli odluku o pristupanju izrade regulacijskog plana, a ono što je vijećnik Drežnjak danas tražio da se ona počne realizirati, jer je rok za isticanje rok od osam mjeseci taman sada negdje ističe. I drugi način je komisija za stručnu ocjenu koja ima nadležnost, ali u ovom odnosu snaga u kojem od 5 mora četiri člana glasati za to, mislim da bi to teško prošlo. To je problem koji imamo i uz najbolju volju i mene i gradonačelnika, samo što se nekad medijski drugačije tretira, ali bih najsretniji bio da se to pitanje riješi dok smo mi u mandatu. Ako ne bude, netko će nastaviti i ovo sigurno neće biti završena priča'', rekao je Marić.

Kordić je rekao kako će o regulacijskom planu govoriti struka.

Pritisak na lokaciju

''Meni smeta da je pritisak upravo na tu lokaciju bez obzira na to što se ne mogu ispuniti formalno pravni uvjeti, nekako razumijevam da taj pritisak ima drugi motiv, a ne onaj koji se komunicira prema vani. Osobno sam i međunarodnoj zajednici i Islamskoj zajednici poslao poruku da ako se želi riješiti ovaj problem riješiti da postoje kroz niz godina su se tražila rješenja pa se i prije desetak godina našla dobra rješenja a to su lokacije Jagnjeta, lokacija u Cernici. Lokacije koje su bile prihvatljive. Zašto sad u ovo vrijeme i na ovaj način netko pokušava vratiti tu temu i na lokaciju na kojoj se nikakav pravni, ni vlasnički ni bilo kakav drugi formalni uvjet nije zadovoljio da bi se počelo bilo što raditi. Tamo je predviđen gradski trg. Zašto se inzistira baš na toj lokaciji, na ovakav način, bojim se da ima neku drugačiju pozadinu od čiste želje da se gradi nekakav interkulturalni centar koji pozdravljam jer je interkulturalnost jako bitna i poželjna'', rekao je Kordić.

Marić je rekao kako ne postoji plan i da podržava zahtjev islamske zajednice i mostarskog muftije ali da se ovaj problem mora riješiti ''samo dogovorom i sa strukom''.

''Nema plana i ne trebaš uvjeravati ljude da ima plana'', poručio je Marić Kordiću.

Kopirati
Drag cursor here to close