Podnesena kaznena prijava

Krađe i prevare i prije izbora u Mostaru?

Član NIP-a u Mostaru predao kaznenu prijavu u Tužiteljstvo HNŽ zbog osnovane sumnje na zloupotrebu osobnih podataka
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Izvršnog odbora Naroda i Pravde Mostar, Sanel Ćorić, u Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije predao je kaznenu prijavu na osnovu zakona Bosne i Hercegovine o zaštiti osobnih podataka.

''Narod i Pravda Mostar po prvi put izlazi na lokalne izbore u Mostaru ove godine a na osnovu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bili smo dužni prikupiti potpise podrške od građana Mostara kako bi mogli se prijaviti na izbore. Potpise podrške smo skupili u roku od 24 sata, međutim, određeni potpisi nisu mogli proći kroz e-portal SIP-a BiH što nam se na prvu nije činilo sumnjivim'', napisali su u priopćenju iz Naroda i pravde.

Postoji sumnja na krađu

Navode da su dobili povratne informacije o tome da ''postoji sumnja na krađu osobnih podataka (matrica ponavljanja greške u sustavu SIP-a pod nazivom ''dupli potpis'' što bi značilo da je već ta osoba zavedena u sistem SIP-a pod drugom političkom partijom) određenih naših članova kontaktiran je SIP te pismeno mailom je zatraženo da nam dostave podatke tko je to određene potpisnike s naše liste prije nas prijavio.''

Iz SIP-a BiH, dodaju, nema odgovora pa je njihov član NIP-a u Mostaru odlučio da podnese kaznenu prijavu protiv NN lica kao bi Tužiteljstvo HNŽ formiralo predmet i istražilo tko je i na koji način pribavio te zloupotrijebio osobne podatke.

''Od Tužiteljstva HNŽ očekujemo hitno djelovanje te kao što je u prijavi i navedeno vrlo lako i brzo se može doći do identiteta osoba koje su ovo kazneno djelo počinile. Bilo koji građanin koji prati politiku u Mostaru zna koje su to stranke koje izlaze po prvi put na Lokalne izbore u Mostaru i koje su bile dužne prikupiti potpise podrške a samim time i Tužiteljstvo HNŽ se treba voditi'', navode.

''Ne izlazite na izbore''

Narod i pravda poručujeosobi/osobama koje su počinile ''ovo kazneno djelo'' da na ovome neće stati. U narednom periodu će se obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka Bosne i Hercegovine kojoj će također poslati prijave.

''Političkim mešetarima koji nisu u stanju prikupiti 200 potpisa podrške poručujemo da ne trebate ni izlaziti na izbore, pokazali ste već da ste spremni na vršenje krivičnih djela samo za prikupljanje potpisa podrške a zamislimo što ste onda spremni uraditi na dan izbora?'', navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close