Cvijanović

Kriza u BiH nema veze s Rusijom

Cvijanović je ponovila da Bećirović može govoriti u svoje ili eventualno u ime bošnjačkog naroda, ali ne može u ime Predsjedništva, niti BiH…
Vijesti / Politika | 17. 06. 2024. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da politička nestabilnost u BiH nema nikakve veze s Rusijom, već sa svojatanjem BiH od bošnjačkih predstavnika koji, kako je istaknula, "brutalno i u kontinuitetu krše Ustav i Daytonski sporazum, uz asistenciju pojedinih stranaca".

Komentirajući istup predsjedatelja Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na mirovnoj konferenciji o Ukrajini proteklog vikenda u Švicarskoj, Cvijanović je za Srnu rekla da on uporno pokušava osobne stavove predstaviti kao stavove BiH, iako ono što govori nije usuglašeno ni u Predsjedništvu BiH, niti u bilo kojoj drugoj instituciji.

Bećirović je, između ostalog, rekao da "proruske snage ugrožavaju mir u BiH" i da "podrška Ukrajini znači podršku zaštiti međunarodnog prava".

Cvijanović je ponovila da Bećirović može govoriti u svoje ili eventualno u ime bošnjačkog naroda, ali ne može u ime Predsjedništva, niti BiH, jer predstavlja tek jednu trećinu.

"Licemjerno je da Bećirović govori o ugrožavanju mira, a da ne spomene glavnog ratnohuškačka i svog stranačkog kolegu (Zukana) Heleza koji je, osim što prijeti ratom, počeo i pozirati s puškama", naglasila je Cvijanović.

Dodala je kako Bećirović proruskim snagama u BiH lažno naziva one koji se suprotstavljaju antidaytonskoj unitarizaciji BiH.

Navela je da je Bećirovićeva namjera da na taj način privuče dodatnu pažnju zapadnih zemalja, uzdajući se da će to doprinijeti ostvarivanju bošnjačkih ratnih ciljeva.

Bećirović je, kako je prenijelo Oslobođenje, na spomenutoj konferenciji iznio tvrdnje da organi Republike Srpske, "uz otvorenu podršku Rusije, ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum i prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine i regije".

Kopirati
Drag cursor here to close