Potporedsjednik F BiH

Lendo pozvao visokog predstavnika da otkloni opasnosti podrivanja Daytona

Lendo navodi da je Daytonskim mirovnim sporazumom izvršena administrativna reorganizacija Republike Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 02. 06. 2024. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potporedsjednik Federacije BiH Refik Lendo danas je pozvao visokog predstavnika u BiH, Christina Smidtha, da poduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem otklanjanja opasnosti i sprečavanjem nastanka posljedica koje prijete od podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i napada na ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Neposredno kršenje

Navodi da je Daytonskim mirovnim sporazumom izvršena administrativna reorganizacija Republike Bosne i Hercegovine koja je svoj međunarodno pravni, politički i teritorijalni kontinuitet nastavila kroz državu BiH.

Smatra da protiv pravna namjera vlasti Republike Srpske da predlože tzv. ''sporazum o razdruživanju entiteta RS i FBiH“ predstavlja neposredno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i napad na teritorijalni integritet i ustavno pravni poredak države''.

''Činjenice o kojim sam obaviješten iz medija, dovode do jasnog zaključka da tzv “sporazum“ ali i rješenje o formiranju radne grupe s ciljem pripreme istoga, sadrže elemente krivičnog djela ''napada na ustavni poredak''.

Dakle, ako netko zaprimi takav akt, zaprimit će sredstvo kojim je izvršeno krivično djelo i obavezan je isto odmah da preda u posjed nadležnom Tužiteljstvu BiH - istaknuo je Lendo.

O izboru Vukoje

Vladavina prava je jedan od nosivih stubova svakog demokratskog društva. U svojoj suštini ona sadrži obavezu prema svima da poštuju i provode pozitivne pravne propise, a posebno Ustava kao akta najviše pravne snage,priopćeno je.

Po njegovim riječima, iz navedenog se izvodi posebna obaveza za nositelje funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da vlastitim zakonitim postupanjem jačaju povjerenje građana u vladavinu prava i institucije vlasti.

Još jedan nosivi stub demokratskog društva su oštre političke rasprave, koje smo obavezni držati u okviru kulture dijaloga s posebnim obzirom na platformu koju imamo i posljedice koje prijete.

''Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine sadrži takav nivo i intenzitet protiv pravnosti da je kao posljedica nastupio ustavni spor između države Bosne i Hercegovine i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Iz razloga jer je jedna parlamentarna komisija suprotno odredbama člana VI/1 a) Ustava BIH preuzela nadležnosti Predstavničkog doma, izvršila izbor sudije umjesto Predstavničkog doma i onda tako neustavnu odluku poslala Predstavničkom domu da je potvrde'', kaže Lendo.

Tvrdi da je zastupnicima kao neposredno biranim predstavnicima građana uskraćeno ustavno pravo da biraju s liste od više kandidata. Umjesto toga, dostavljeno im je samo jedno ime radi potvrđivanja.

S druge strane, konkursnu proceduru za izbor sudaca u Ustavni sud Federacije provodi VSTV BIH, koji sačinjava listu. Izbor vrši Predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika Federacije. Dom naroda potvrđuje izbor.

''S jedne strane parlamentarci ne mogu utjecati na izbor sudija u Ustavni sud Federacije. S druge strane parlamentarci kontrolišu cjelokupan proces izbora sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close