O 'razdruživanju'

Bećirović: Polovica stanovništva već je pobjegla od opasne ratnohuškačke politike

"Nijedan odgovoran bosanskohercegovački dužnosnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. 'sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH'", istaknuo je Bećirović.
Vijesti / Politika | 01. 06. 2024. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović

"Organi bh. entiteta RS nikada neće imati sugovornika za 'mirno razdruživanje' niti bilo kakvo drugo 'razdruživanje', jer nitko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli i uništenju države Bosne i Hercegovine", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Kako je istaknuo, država BiH nije nastala "udruživanjem" u Daytonu.

Skandalozni i antidaytonski papir

"Kontinuitet države Bosne i Hercegovine precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i prije i poslije Daytona, a entiteti nisu ni postojali prije Daytona i bez njega ne mogu ni postojati", naveo je Bećirović.

Dodao je kako institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka.

"Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora", istaknuo je Bećirović te dodao:

"Nijedan odgovoran bosanskohercegovački dužnosnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. 'sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH'. Na takav skandalozni i antidaytonski papir ne smiju odgovarati politički dužnosnici. Na njega trebaju adekvatno reagirati nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni čimbenici koji garantiraju Daytonski mirovni sporazum".

"Opasna i destruktivna namjera" 

Bećirović je naveo kako mora podsjetiti međunarodnu i domaću javnost da "kad god su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i drugi velikosrpski protagonisti koristili termine 'mirno' i 'mir', iza toga su povlačili poteze koji su bili njihova suprotnost".

"Moramo jasno objasniti da je sintagma 'mirno razdruživanje' eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namjera. Eufemizam 'mirno razdruživanje' suštinski znači:

  • rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji;
  • kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava;
  • podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH;
  • pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih naroda - države Bosne i Hercegovine;
  • prijetnju novim genocidom i zločinima protiv čovječnosti", kazao je Bećirović.

Dodao je kako su na strani države BiH pravni, povijesni, moralni, civilizacijski, ekonomski, demografski i brojni drugi razlozi.

"Pravni razlozi se očituju u odredbama međunarodnog i nacionalnog prava koje štiti državu Bosnu i Hercegovinu i ne daju nijedan pravni argument za razbijanje naše države. Povijest nas uči da je Bosna i Hercegovina nakon burnih i teških stoljeća opstala. Nju nisu mogli uništiti ni mnogo jači faktori od ovih koji danas nasrću na nju", naveo je Bećirović.

Katastrofalne posljedice

Upozorio je i kako je nedopustivo da se nakon počinjenog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina i pomišljati da se ponovo krene u "zločinački projekt uništenja multietničke države BiH".

"Ekonomski razlozi govore da bi bilo kakav separatistički avanturizam imao katastrofalne posljedice za bh. ekonomiju, gospodarstvenike, radnike i generalno na životni standard građana", naveo je predsjedavatelj Predsjedništva BiH te dodao:

"Demografski argumenti razumnim ljudima ukazuju da je polovica stanovništva države već pobjegla od opasne ratnohuškačke politike. Nova eskalacija nerazumnog ponašanja dovela bi do potpunog demografskog sloma, posebno u bh. entitetu RS".

Istaknuo je kako separatisti moraju znati da "bosanskohercegovački patrioti i njihovi saveznici nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti uništenje države BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close