Rokovi

Umotavanje razlaza: RS sprema analizu kraha Daytonskog sporazuma

Dodik je naglasio kako će do kraja lipnja biti sačinjena analiza kraha Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je "ostao samo u segmentima".
Vijesti / Politika | 31. 05. 2024. u 09:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja lipnja Republika Srpska će Federaciji BiH ponuditi sporazum o mirnom razdruživanju, koji će sadržavati i analitički dio o ugrožavanju Daytonskog mirovnog sporazuma, izjavio je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, Milorad Dodik.

Rekao je kako je Vlada Republike Srpske donijela odluku o imenovanju Radne grupe za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju i istaknuo kako Srpska ima pravo na tu inicijativu koja je zasnovana na Ustavu i Daytonskim mirovnom sporazumu.

30 dana

"To je dio kontinuiteta obveza i mi smo rekli da ćemo tijekom 30 dana to uraditi i uradit ćemo", rekao je Dodik u četvrtak navečer novinarima na Palama.

Dodik je naglasio kako će do kraja lipnja biti sačinjena analiza kraha Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je "ostao samo u segmentima".

"Mnoge stvari nisu ustavne u ovoj zemlji i reći ćemo da mi ne možemo ostati u toj zajednici u koju smo ranije unijeli svoju teritoriju, svoju nadležnost i samostalnost. Imamo pravo na to, bez obzira na to što Amerikanci izmišljaju i misle da ih se netko boji. Nisu oni bezopasan protivnik, znaju oni svašta da urade, ali to ne znači da su u pravu", rekao je Dodik.

Naveo je kako je ''Republika Srpska u sastav BiH ušla kao neovisna teritorija koja je imala sva obilježja države''.

"Ovi principi iz Ženeve i New Yorka su rekli da je Republika Srpska faktor i subjekt i strana Daytonskog mirovnog sporazuma. Republika Srpska je zadržana kao strana koja može zajedno s FBiH čak mijenjati Daytonski sporazum i nijedna druga struktura to ne može", naveo je.

Zvono u Federaciji

Kaže kako je za sve što bi se uradilo u BiH bio neophodan sporazum Republike Srpske i FBiH, da li da se koncentrira ili da se razdruži.

"Mi računamo da će to FBiH dočekati na zvono, da će negativno postupati, ali razumijemo zašto, jer oni žele od Parlamentarne skupštine BiH da naprave parlament i skupštinu koja odlučuje, a to je zbir parlamenata i to nije uobičajen parlament, a od Vijeća ministara pokušavaju napraviti vladu BiH. Ni jedno, ni drugo nije točno", naglasio je Dodik te dodao kako, da je netko mislio da BiH treba biti ozbiljna država, onda ne bi pravio Parlamentarnu skupštinu.

"Mi u kontinuitetu održavamo sjednice, donosimo zaključke, radimo smišljeno da se akumulira to nezadovoljstvo i da se kroz analitički pristup vidi da mi 10 godina na to upozoravamo, a da nitko to neće realno da prihvati", zaključio je Dodik.

Malo drugačija izjava

No, ranije je Dodik dao malo drugačiju izjavu u kojoj navodi da se neće povlačiti iz organa BiH.

"Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A, pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke", rekao je Dodik.

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela "rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju RS sa BiH".

"Zadatak radne grupe je da sačini Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju RS sa BiH, kojeg će Vlada RS predložiti Narodnoj skupštini RS", objavljeno je iz Vlade RS nakon sjednice.

SAD, Čović, Izetbegović…

Na pripreme ponude za razdruživanje reagiralo je i američko Veleposlanstvo u Bih koje je reklo kako "BiH nije unija dva entiteta''.

''Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili 'razdruživanje' ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH'', poručili su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Reagirao je i čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, koji je poručio kako ''na toj osnovi ne funkcionira sustav i Ustav BiH i ono na čemu on počiva, a to je Daytonsko-pariški mirovni sporazum''.

Čelnik SDA, Bakir Izetbegović, rekao je kako ne može doći do razdruživanja, naročito ne mirnog.

Kopirati
Drag cursor here to close