Priprema

Razdruživanje s Federacijom: Novih Dodikovih 30 dana uz popuštanje

Dodik kaže kako je BiH "vježbalište" za Amerikance i da je u potpunosti podijelila društvo.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2024. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Miorad Dodik izjavio je za televiziju Happy da rezolucija o Srebrenici neće donijeti ništa nego samo promijeniti odnos Srpske prema BiH i istaknuo da će Srpska u roku od 30 dana uputiti sporazum o razdruživanju.

Potajno radili

"Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A, pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke", rekao je Dodik.

Podsjetio je kako u okviru BiH nije bilo nikakvog dogovora o rezoluciji o Srebrenici i da je takva odluka morala poteći od Predsjedništva BiH, ali je bošnjačka strana na tome potajno radila.

"Ne samo da su potajno radili, nego su i ilegalno glasali, jer nije bilo stava o tome, a (veleposlanik BiH pri UN Zlatko) Lagumdžija je ipak glasao", rekao je Dodik.

Naveo je kako je BiH "vježbalište" za Amerikance i da je u potpunosti podijelila društvo.

"Bošnjaci misle da je to dobro, ali ne možete da živite s nekim ako stalno ponavljate da su oni genocidni. Očigledno je da je ovim glasanjem prekršeno pravilo UN, jer je riječ o pitanju kojim se treba baviti Vijeće sigurnosti, a ne Opća skupština", rekao je Dodik.

Sporazum priprema Vlada

Komentirajući rezultat tog glasanja, on je podsjetio da su 84 zemlje bile "za" dok je 109 zemalja bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo.

"Javnost treba znati da se takva pitanja najčešće donose konsenzusom. U UN postoje četiri razine odlučivanja, tek na četvrtoj tehničkoj razini je odlučivanje prostom većinom, a oni su rezoluciju stavili upravo na takvo glasanje", istaknuo je Dodik.

Dodik je i ranije rekao kako  će ''u sljedećih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Daytonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može živjeti u BiH''.

Premijer RS, Radovan Višković, rekao je kako će Sporazum o mirnom razdruživanju pripremiti Vlada RS.

''Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija'', rekao je Višković nakon sadnice Vlade Republike Srpske u Srebrenici, koja je održana proteklog tjedna.

Rekao da su iz RS molili prije ovih dešavanja da ne pokreću pitanje rezolucije o Srebrenici.

''Zašto to sada radite, šta vam je poenta 30 godina poslije da to uradite, nisu to uvažili i nisu ispoštovali proceduru jer nema odluke Predsjedništva. Ako oni nas smatraju genocidnim, a mi ne možemo prihvati to, onda zaista smatram da nemamo šta raditi skupa zajedno'', rekao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close