Centar za mir

Ljubi Bešliću posthumno Mimar mira

Bešlić je na čelu Mostara bio od 2004. do 2020., a preminuo je u rujnu 2021. godine. U njegovom mandatu Stari most je ušao na popis svjetske baštine UNESCO-a.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2024. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za mir i multietničku saradnju uručio je tradicionalne nagrade osobama koje su dale izuzetan doprinos promociji mira i suradnje među ljudima u svijetu, a jedan od nagrađenih na sinoćnjoj mirovnoj večeri je posthumno bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Priznanje Mimar mira Bešlićevoj supruzi Dubravki uručio je direktor Centra za mir Safet Oručević, koji je, kako je priopćeno, u obrazloženju istaknuo Bešlićev nemjerljiv doprinos u izgradnji mira i suživota u Mostaru.

''Osim što je u njemu imao iskrenog suradnika, surađujući s Ljubom izrodilo se prijateljstvo koje je trajalo do posljednjeg dana njegovog života'', rekao je Oručević.

Bešlić je na čelu Mostara bio od 2004. do 2020., a preminuo je u rujnu 2021. godine.

U njegovom mandatu Stari most je ušao na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Bešlić je rođen 27. srpnja 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u povijest kao najdugovječniji gradonačelnik najvećeg hercegovačkog grada. 

Drugi je u povijesti Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Bio je aktivni član Vijeća Europe od 2004. godine.

Od 1992. do 1995. aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

''Da govorim o sebi vrlo je teško i mnogi bi rekli da je to subjektivno. No, moram reći, nije bilo lako u uvjetima koji ne postoje nigdje na svijetu. I zasigurno da u ovakvim uvjetima zavezanih ruku ne možete pokazati svoju potpunu viziju, uraditi ono što ste htjeli. Morao sam se prilagoditi okolnostima iz kojih, sam pokušao izvući najbolje.  Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način'', rekao je Bešlić u jednom intervjuu pred kraj svojega mandata. 

Kopirati
Drag cursor here to close