kritika DPUmH

Manjkave kulturne obavijesti i Vrzino kolo u Mostaru

Vijesti / Politika | 10. 02. 2015. u 16:16 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine, koje se bavi problemima devastacije prostora, zaštite kulturno-povijesnog nasljeđa, edukacijom u oblasti kulturne baštine na svim razinama, a osobito suvremenim likovnim stvaralaštvom i kritikom kulturnih, prvenstveno likovnih događanja, oglasilo se svojim mjesečnim biletenom u kojem se osvrću i kritiziraju probleme u najavi i obavijestima o kulturnim događaja, koji su kako ističu 'manjkave', naročito u gradu Mostaru.

''Već dugo vremena obavijesti o izložbama su manjkave. Ne dopiru do zainteresirane publike, što se odražava na posjet otvorenjima izložbi. Smatramo kako broj prisutnih na otvorenjima ne odgovara stvarnom broju likovne publike, nego je posljedica neinformiranosti. Za takvu situaciju smatramo odgovornima prvenstveno galerije, odnosno, one ustanove ili institucije koje priređuju izložbe. Priređivanje izložbi podrazumijeva i njihovo oglašavanje i pozivanje jednog stalnog broja redovitih posjetitelja da svojim prisustvom daju tim događajima važnost'', navodi se u 3. broju biltena DPUmH-a.

''U nekim ranijim vremenima izložbe su se najavljivale plakatima i pozivnicama upućivanima krugu redovitih posjetitelja koji su uglavnom na otvorenja dolazili i dalje širili glas o događaju. Na taj se način relativno točno mogao predvidjeti broj posjetitelja na otvorenju.Danas se o izložbama dozanje samo slučajno. Ako tko koga poznaje, javi mu, nekad se netko ne sjeti, nema plakata, osim na vratima galerija (ako i to). Mediji izložbe smatraju događajima od ne prevelike važnosti, i tako se vrtimo u Vrzinom kolu, koje zasigurno ne vodi poboljšanju likovnog života. Oni koji se bave organizacijom izložbi moraju o tome voditi računa. Galerije moraju imati sastavljeni popis onih kojima treba slati informacije o tome gdje i kada će se dogoditi otvorenje neke izložbe'', ističu.

U svjetlu rečenoga, kritizira se i 'Tradicionalni Božićni prijem SPKD Prosvjeta i izložba u Ćorovića kući', te dovodi u upit i odabir autora, te njihovo vrlo diskutabilno i nejasno povezivanje na ovoj kolektivnoj izložbi.

Bilten u potpunosti možete pronaći na službenim stranicama Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close