Prozvao Kordića

Ministar Hurtić: ''Ovo meni liči na smišljeno i kontinuirano''

"Naravno da je ovo sramota da gradonačelnik nije došao ni na jednu poziciju da razgovara s ljudima, vidi i smiri situaciju, da dođe komesar. Vi znate je li bio komesar ili zamjenik, da razgovaraju", istaknuo je Hurtić.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2024. u 10:38 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bojim se da će u Mostaru pasti mrtva glava. To je najgore rješenje", kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić u Mostaru.

Ministar je u ponedjeljak stigao je u mostarsko selo Baćevići, a u kojim je u četvrtak 22. kolovoza više nepoznatih osoba napalo djecu.

Niz incidenata u Hercegovini

Kazao je kako se ne bi bavio samo napadom u Baćevićima, nego želi govoriti i o slučaju koji se dogodio u Stocu, Opinama te u nedjelju u Malom polju kod Blagaja.

Foto: Bljesak.info / Sevlid Hurtić u posjeti selu Baćevići

"Ovo meni liči na smišljeno i kontinuirano, netko želi da ovdje budu tenzije i da bude napeto, a djeca ispaštaju", kazao je ministar Hurtić te dodao:

"Hvala Bogu da nema smrtnih slučajeva, ali kada sam sada bio s roditeljima u Opinama. Oni su najveće kritike uputili prema MUP-u, prema komesaru i zamjeniku i rekli su direktno: 'Počnite raditi svoj posao!'. Roditelji mi kažu: 'Mi ćemo se organizirati, mi ćemo dočekivati jedni druge'. Bojim se da će pasti mrtva glava u Mostaru. To je najgore rješenje. Mislim da svi trebamo spustiti tenzije, da trebamo razgovarati i da te osobe koje rade to, a dobio sam informaciju da se točno zna tko su i što su, čak sam dobio informaciju da na snimci ima izgrednik snimljen na kamerama, a on ima u putovnici udareno da je bio taj dan u Hrvatskoj. Znači da to ne može bez nekoga tko stoji iza tih ljudi".

Ministar Hurtić naveo je kako se cijelo društvo mora pozabaviti s ovim problemom.

Sramota! 

Na pitanje novinarke kako komentira činjenicu da roditelji optužuju MUP HNŽ za propuste, kao i da se gradonačelnik Mostara Mario Kordić nije oglasio o napadima ministar Hurtić je kazao kako je to sramotno.

"Naravno da je ovo sramota da gradonačelnik nije došao ni na jednu poziciju da razgovara s ljudima, vidi i smiri situaciju, da dođe komesar. Vi znate je li bio komesar ili zamjenik, da razgovaraju", istaknuo je Hurtić.

Foto: Bljesak.info / Sevlid Hurtić u posjeti selu Baćevići

Dodao je kako svi moraju reagirati te se ovakvi incidenti ne smiju zanemarivati te da on može razgovarati s roditeljima i djecom te kritizirati one koji ne rade svoj posao.

Ministar je apelirao i na medije kako ne bi dopustili da se ovakvi incidenti zaborave i zataškaju.

"Mnogima ne odgovara što sam se pojavio i što će ovo danas biti u medijima. Molim vas kao novinare držite ovu priču i pritišćite svakog tko je odgovoran. Prozivajte one koji vam ne daju izjave, koji ne daju priopćenja i tko ne radi svoj posao", zaključio je ministar Hurtić.

15 dana

Medijima se obratio i predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo koji naveo kako se događaj uporno relativizira te istaknuo kako se događaj nije dogodio spontano nego je trajao tri-četiri dana.

"Prije 15 dana su pojedinci i nepoznate osobe išle kroz naselje i pucale rafalnu paljbu, pa smo šutjeli. Prije pola godine su pretukli jednog dečka ovdje pa smo šutjeli. Ovaj put su tri dana lijepili ovdje svoje naljepnice i stickere s jako uvredljivim sadržajem. To su kukasti križevi, slovo 'U' i ostale stvari što je jako provociralo naš narod i naše mlade. Ti dečki koji su bili prethodnici te starije grupe, to su bili dečki od 14-15 godina. Oni su bili zaduženi za lijepljenje, a naša djeca su odljepljivala. I onda su treću večer stigli ti stariji i pitali ih tko odljepljuje, a oni rekli: 'Mi'. Ovaj je dobio udarac u glavu, a to što neki to pokušavaju relativizirati i kažu da nije bilo fizičkog kontakta", istaknuo je Golo.

Foto: Bljesak.info / Sevlid Hurtić u posjeti selu Baćevići

Dodao je kako mu nije jasno tko je dečkima od 14 godina podijelio kukaste križeve i poslao ih u Baćeviće.

"Mene zanima tko je tiskao kukaste križeve, tko je tiskao to i podijelio djeci te ih spremio u Baćeviće, srpsko naselje gdje žive samo Srbi da to lijepe. Jer su znali da će to izazvati reakciju nasilja. Sva sreća pa je iza pola noći kada se to dogodilo bila pravovremena reakcija roditelja koji su došli tu pa nije došlo do druge situacije", naveo je Golo.

Strah 

Upitao je i kakva je poruka kada maloljetnik dođe s teleskop palicom u džepu. Kako je istaknuo, riječ je o osobi koja je spremna na tučnjavu i obračun.

"Ja vam tvrdim da je to bilo organizirano. Od koga? Ne znam", kazao je Golo te dodao kako je sve prijavljeno MUP-u te je izostala pravovremena reakcija.

"Do današnjeg dana vi nemate priopćenje MUP-a što se dogodilo. Ponovno se vrši relativizacija - tukla se djeca. Mi se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. Kada se budemo bavili uzrocima onda ćemo eliminirati posljedice", naveo je.

Golo je istaknuo kako se nitko u Baćevićima ne osjeća sigurno.

"Jedan od roditelja je službeno lice i on je i prijavio slučaj. Vrlo lako se može dogoditi da će on biti optužen da je nešto izmislio u MUP-u. On ne želi pred kamere, djeca ne žele pred kamere jer oni sutra moraju ići u školu s autobusima. Oni se svi poznaju međusobno. Tko jamči da ih ti huligani neće sutra pretući i dočekati negdje i da dijete bude ubijeno? Bila bi katastrofa da se dogodi smrtni slučaj", rekao je Golo.

Dodao je i kako je izašao u javnost kako bi se ovo ludilo u Mostaru već jednom zaustavilo jer mještanima Baćevića je već davno bilo dosta.

Kopirati
Drag cursor here to close