Sastanak u Sarajevu

Ministrica Bošnjak s veleposlanikom Sattlerom o putu Bosne i Hercegovine ka EU

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s veleposlanikom Johannom Sattlerom, voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2024. u 18:00 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s veleposlanikom Johannom Sattlerom, voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH, prenosi Fena.

Glavna tema sastanka bila je put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji, posebno napredak koji je ostvaren u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Značajan pomak BiH

Kako je u posljednjem Izvješću o napretku konstatiran značajan reformski pomak koji je država napravila u proteklih godinu dana, ocijenjeno je kako je potrebno fokus usmjeriti na implementaciju ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o prilagođavanju bh. zakonodavstva pravnoj stečevini EU (acquis).

Ministrica Bošnjak kazala je kako Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz suglasnost nadležnih institucija za područje zdravstva u BiH, privodi kraju proceduru za pristupanje BiH novom Programu djelovanja Unije u oblasti zdravlja (Program EU4Health).

Suglasnosti

Ministrica je istaknula kako su za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU4Health osigurane potrebne suglasnosti unutar BiH.

Uskoro se očekuje i službeno potpisivanje sporazuma.

Također, ministrica je podsjetila na izuzetnu suradnju s EU u oblastima obrazovanja, znanosti, kulture, rada i zapošljavanja te na brojne projekte koji se u tim oblastima realiziraju uz pomoć EU fondova.

- Veleposlanik Sattler podržao je europski put BiH te istaknuo važnost nastavka reformi i usklađivanja s europskim standardima - priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close