Narodna knjižnica HNŽ

Mostarce zanimaju 'Muškarci koji mrze žene'

Vijesti / Politika | 12. 02. 2015. u 10:40 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarci su se u prošloj godini naviše zanimali za beletristiku, pa je tako najposuđivanija, a valjda i najčitanija, knjiga u mostarskoj Narodnoj knjižnici u 2014. godini švedski kriminalistički roman 'Muškarci koji mrze žene', popularnog autora Stiega Larssona.

''Uz Larssona na drugom mjestu po posuđivanju izdvajamo knjigu američke autorice Karen Rose, nagrađivane za romantične trilere, roman 'Ti mi pripadaš', te na trećem mjestu bestseller Richarda Doetscha '13 sat'. 'Životna škola' prvi roman mlade autorice Anishe Lakhani našao se na četvrtom mjestu čitanosti, dok je peta knjiga kineske novinarke Xinran Xue 'Kineske žene'', rekla je za Bljesak.info Julijana Pavlović, ravnateljica Narodne Knjižnice u Mostaru.

Nakon poteškoća u poslovanju proteklih godina, Narodna knjižnica HNŽ, danas je na pozitivnoj nuli te ima mogućnost za daljnji razvoj i napredak. Sredstva za razvoj knjižnice i njezin rad nemaju u cijelosti, jer je to i nemoguće, pa se prijavljuju na Javne natječaje za pomoć u realizaciji projekata.

Pavlović dodaje kako su uspjeli dobiti sredstva za neke projekte, te kako u tekućoj godini namjeravaju slati još više prijava i osmisliti što više kvalitetnih sadržaja.

Naglašava da su za sada prisustvovali na nekoliko tečajeva na kojima su učili upravo kako se prijaviti na 'javne natječaje za donaciju' što nekada i nije jednostavno.

Na naš upit o posjećenosti i planovima za rad odgovara kako je posjećenost za sada zadovoljavajuća, ali boljim sadržajem, kupovinom novih naslova, aktivnostima i zanimljivostima, pokušat će u buduće privući još veći broj čitatelja.

''U prošloj godini imali smo 100–tinjak aktivnosti za sve dobne skupine naših čitatelja'', rekla je Pavlović.

Pričaonice i radionice za najmlađe, besplatne radionice stranih jezika, projekcije filma, kaligrafske radionice za studente, promocije knjiga, književne večeri, Tulum slova – javno čitanje književnih djela, osnivanje Kluba čitatelja za djecu i Kluba čitatelja za odrasle 'Bibliobibuli', te održavanje nekoliko stručnih predavanja za knjižničare samo su neke od brojnih aktivnosti mostarske knjižnice. U tijeku je akcija za Valentinovo u kojoj će na svim odjelima imati zanimljiv program, počevši od pričaonice i radionice za najmlađe, predavanje za roditelje, čitanja ljubavne poezije, do čajanke za umirovljenike.

''Nadam se da će građani i korisnici naših usluga prepoznati knjižnicu kao mjesto za druženje, učenje i zabavu, te nam se pridružiti'', rekla je Pavlović za Bljesak info te pozvala sve zainteresirane da i u buduće prate brojne aktivnosti kao i popularne i kvalitetne naslove na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Uz popularne 'Muškarce koji mrze žene', Pavlović dodaje da su u knjižnici traženi i ostali nastavci kriminalističke sage Stiega Larssona, kao i drugi hit romani domaćih i svjetskih književnih ljestvica sa kojima mostarci pokušavaju držati korak.

'Muškarci koji mrze žene' je prva knjiga u trilogiji Millenium, prodana u preko 60 milijuna primjeraka u više od 40 zemalja, čiji su glavni akteri neobičan par istražitelja, Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander. Popularnost trilogije Millenium učinila je Stiega Larssona najčitanijim svjetskim piscem u 2010. godini, kao i najčitanijim europskim piscem u 2008. i 2009. godini! Larsson je planirao objaviti seriju od deset romana, ali je prije iznenadne smrti dovršio samo tri, objavljena nakon njegove smrti: 'Muškarci koji mrze žene', 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku'.
Kopirati
Drag cursor here to close