Kampanja

Našim novcem nas kupuju i našim novcem plaćaju kazne

Prema posljednjim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, izrečeno 233.500 maraka za preuranjenu kampanju, 15.500 za plaćenu, a samo 12.000 maraka za zloupotrebu javnih resursa.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2024. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestog rujna počinje izborna kampanja u Bosni i Hercegovini. Političke stranke su uveliko počele s preuranjenom kampanjom, iako je to kršenje Izbornog zakona BiH, navodi BHRT dodajući kako je, prema posljednjim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, izrečeno 233.500 maraka za preuranjenu kampanju, 15.500 za plaćenu, a samo 12.000 maraka za zloupotrebu javnih resursa.

Dijeljenje novca

Mišljenja analitičara, ali i građana o kažnjavanju političkih stranaka, su podijeljena.

Analiza Transparency Internationala (TI BiH) pokazuje da izmjene Izbornog zakona BiH nisu spriječile zloupotrebu javnih resursa, već da imamo povećanje javne potrošnje pred izbore. Građanima je za mjesec na svim razinama vlasti podijeljeno 29 milijuna jednokratne pomoći. Locirano je 350 predizbornih radova čije otvaranje je tempirano pred izbore. Ističu da SIP gotovo ne kažnjava za zloupotrebu resursa uz objašnjenje da su to stavke planirane u proračunu, iako samo u izbornoj godini.

"Tumačenje koje imamo iz SIP-a je takvo da u ovom periodu ništa nije zloupotreba resursa, a sve je preuranjena kampanja. Imali smo brojne slučajeve gdje su se stranke hvalile javnim radovima na svijetu, subvencijama iz proračunima jednokratnim pomoćima od 50 i 100 maraka koje se daju u ovom periodu, ali SIP je smatrao da to nije zloupotreba resursa", navodi Srđan Traljić, glasnogovornik TI BiH.

Oštrije kazne

U Koaliciji "Pod lupom" zalažu se za mnogo oštrije kazne za ponovna kršenja odredbi Izbornog zakona, ali i za poništenje ovjere učešća političkih stranaka na izborima koji ne poštuju odluke SIP-a.

Video: Koliko političke stranke u BiH krše Izborni zakon zbog preuranjene predizborne kampanje?

"Ako vidimo da netko stalno krši Izborni zakon kazna od 10.000 ne predstavlja ništa, nego 30.000 čak treba razmišljati da se počne sankcionirati politički subjekti i na drugi način poništenjem ovjere učešća na izborima", smatra Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Građani su podijeljenog mišljenja kada je riječ o kažnjavanju političkih stranaka. 

Opća ocjena pojedinih političkih analitičara je da su kazne za preuranjenu kampanju blage, a da gotovo izostaju za zloupotrebu javnih resursa. Smatraju da nisu puno doprinijele discipliniranju političkih subjekata u javnom prostoru.

Depolitizacija SIP-a

"Očito da je ulog prevelik. Oni ne pitaju za cijenu. Dakle, platit će tu kaznu, to nisu neke drastične kazne, a rezultati koje će postići jesu za njih pitanje života i smrti", kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Politolog iz Mostara Danijel Vidović ne vidi ništa sporno što su političke stranke stalno u kampanji. Zalaže se za izmjenu Izbornog zakona BiH po europskim standardima i za, kako kaže, depolitizaciju SIP-a.

"To je toliko normalno i svugdje u svijetu tako i ne vidim šta je u tome problem da političari predstavljaju svoj rad, možda malo prenaglašeno, ali ne vidim da to suštinski utiče na demokratski proces u negativnom smislu", smatra Vidović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close