Marš mira

Obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Odžaku kod Nevesinja

Središnjem programu kod spomen obilježja u Kljunima prethodio je marš mira na relaciji Mostar-Sopilja-Kljuna i niz manjih vjerskih programa u nevesinjskim selima.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2024. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nazočnosti velikog broja raseljenih Bošnjaka iz Nevesinja, izaslanstva iz javnog i društvenog života u Hercegovini, danas je obilježena 32. godišnjica stradanja civilnog stanovništva u Odžaku kod Nevesinja.

Središnjem programu kod spomen obilježja u Kljunima prethodio je marš mira na relaciji Mostar-Sopilja-Kljuna i niz manjih vjerskih programa u nevesinjskim selima.

Pred podne namaz u subotu je proučen Ja-sin i poklonjena hatma dova nedužno ubijenim civilima u Odžaku, gdje je 16. lipnja 1992. godine na surov način ubijeno devet starijih osoba, tri mlađe, a ostale u poznim starosnim godinama.

Stari i nemoćni

"Nije bilo razmišljanja kod dušmana koliko su stari i nemoćni, a većina ih je bila između 60 i 90 godina, nije im bilo bitno kog su spola, jesu li vojno sposobni ili ne, za njih je bilo presudno da su Bošnjaci, muslimani i da ih eliminiraju s ovog prostora", kazao je Hamid Mutilović.

U večernjim satima 16. lipnja selo Čanje je bilo opkoljeno brojnim vojnim snagama.

Preostalo stanovništvo koje nije bilo izbjeglo u gornja, bošnjačka sela nevesinskog polja, pozvana su megafonom na predaju.

Mještani su mislili kako će to biti tek kontrolna provjera i da im se neće ništa desiti, jer su cijeli život pošteno živjeli i ni s kim, ni na koji način, nisu ulazili u konflikte.

Međutim, pripadnici JNA, policije i Vojske RS-a su frontalno ušli u selo i bez milosti ubijali sve pred sobom.

Ekshumacija 1999.

Tijela ubijenih su ekshumirana 17. srpnja 1999. godine, a bili su u iskopanoj masovnoj grobnici dubine 4 metra u kutu mjesnog harema.

Tijela su identificirana u gradskoj mrtvačnici u Sutini u Mostaru, a dženaza im je klanjana u Mostaru krajem srpnja 1999.g. gdje su pokopani.

Za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u Odžaku pred domaćim i međunarodnim sudovima još uvijek nitko nije odgovarao.

Na području Nevesinja u lipnju 1992. ubijeno je 305 civila bošnjačke nacionalnosti.

Tijela njih, više od stotinu, još uvijek nisu pronađena.

Kopirati
Drag cursor here to close